Fyysisen aktiivisuuden ja kestävyyskunnon yhteys työntekijöiden presenteismiin - Kokkonen, Aada (2023)
Presenteismi eli vajaakuntoisena työskentely on merkittävä tutkimusaihe työntekijän tuottavuuden ja terveyden kannalta. Presenteismi voi aiheuttaa terveysongelmia ja kustannuksia niin työntekijälle, työnantajalle kuin koko yhteiskunnalle, jonka vuoksi sen merkitys on tärkeää tiedostaa. Aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa fyysisen aktiivisuuden on esitetty olevan yksi keino vähentää presenteismiä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko fyysinen aktiivisuus ja kestävyyskunto yhteydessä työntekijöiden presenteismiin. Aineistona käytettiin Firstbeat Technologies Oy:n sekä Aisti Health Oy:n Coachbeat -tutkimushankkeessa kerättyä aineistoa vuosilta 2022 ja 2023. Tutkimusjoukkoon kuului 531 tutkittavaa (keski-ikä 44 vuotta, 52,7 % naisia). Presenteismiä mitattiin Work Limitations Questionnaire -kyselyn avulla, fyysistä aktiivisuutta ja kestävyyskuntoa (VO2max) arvioitiin syke- ja liikemittaukseen perustuen Firstbeat Life -palvelun avulla.