Ikääntyneiden parissa työskentelevien vapaaehtoistyöntekijöiden työhyvinvointiin vaikuttavat tekijät - Hintikka, Laura (2023)
Vapaaehtoistyötä tehdään Suomessa paljon, silti tutkimusta aiheesta on vähän. Vapaaehtoistyöntekijöiden työhyvinvoinnista ei löydy juurikaan tutkimusta ja vapaaehtoistyön rooli tulee kasvamaan väestön huoltosuhteen muuttuessa, joten vapaaehtoisten työhyvinvoinnin tutkimiselle on tilausta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vapaaehtoistyöntekijöiden voimavaroja tukevia ja heikentäviä tekijöitä. Kvalitatiivisen tutkimuksen viitekehyksenä oli työhyvinvointi ja positiivinen psykologia. Tutkimus oli puolistrukturoitu teemahaastattelu ja analyysimenetelmänä oli aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen kohteena oli neljä ikääntyneiden parissa työskentelevää vapaaehtoistyöntekijää. Aineisto purettiin koodaamalla eli aineistoa luokittelemalla. Tätä seurasi teemoittelu, eli koodatuista sanoista muodostettiin samaa asiaa kuvaavia asiakokonaisuuksia. Työssä jaksamista tukevista tekijöistä muodostui neljä teemaa: organisationaaliset tekijät, työn luonne, työn merkityksellisyys ja palkitsevuus, työn vastavuoroisuus ja vuorovaikutus. Työssä jaksamista heikentäviä teemoja löytyi yksi: ikä ja elämäntilanne. Lisäksi vapaaehtoiset arvioivat, että resurssipula ja ajanhallinta voisi vaikuttaa jaksamiseen. Tutkimus vahvisti aiempien tutkimuksien tuloksia vapaaehtoistyöntekijöiden hyvästä työhyvinvoinnista ja viihtymisestä työssä. Tutkimuksessa ilmeni, että vapaaehtoistyöntekijöiden hyvinvointia tukevia voimavaratekijöitä oli enemmän kuin jaksamista heikentäviä tekijöitä. Vapaaehtoistyössä on useita tekijöitä, jotka lisäävät työn imua, jonka puolestaan on todettu lisäävän työhyvinvointia. Jaksamista heikentäviä tekijöitä vapaaehtoiset joutuivat miettimään mikä kuvaa sitä, miten positiivisessa valossa työntekijät itse näkevät työnsä.