Controller-toiminto muutoksessa : kuvaavatko controller-nimikkeet ammatin työtehtäviä ja osaamisvaatimuksia? - Pöllänen, Riikka (2023)
Laskentatoimen ala on muuttunut ajansaatossa muun muassa kansainvälistymisen ja teknologian kehityksen myötä. Toimialan muutos vaikuttaa jatkuvasti alan työnkuvaan sekä siellä operoivien työntekijöiden rooliin, osaamiseen ja työnkuvaan. Muutos on täten vaikuttanut myös johdon laskentatoimen ammattilaisen eli controllerin työhön ja hänen osaamisvaatimuksiinsa. Tutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää, kuvaavatko controller-nimikkeet ammatin työtehtäviä ja osaamisvaatimuksia. Tutkimusaineistona käytetään 73:a suomalaisella työpaikkailmoitusalustalla jul- kaistua työpaikkailmoitusta, joissa haetaan työntekijää controller-nimikkeellä. Tutkimusmetodina sovelletaan kvalitatiivista tutkimusotetta kvantitatiiviseen muotoon kerätyn aineiston analysointiin. Tutkimusaineiston avulla luodaan kuusi yhdistelmäpalkkikaaviota, jotka edustavat tutkimuksessa havaittujen kolmen haetuimman controller-nimikkeen työtehtäviä ja osaamisvaatimuksia. Nämä kolme yleisintä controller-nimikettä ovat Business Controller, Controller ja Financial Controller. Kaavioiden avulla kerätyistä työtehtävä- ja osaamistiedoista näkee, että kaikki nämä kolme nimikettä ovat pohjimmiltaan hyvinkin samankaltaisia tehtäviensä ja osaamisvaatimustensa osalta. Nimikkeiden välille syntyvät erot johtuvat lähinnä vastuualueiden painotuksista ja nimikkeiden etuliitteiden tarjoamista tarkennuksista. Business Controllerin ja Financial Controllerin keskinäiset erot ovat kuitenkin selkeitä ja etuliitteet antavat osviittaa nimikkeiden työtehtävien painotuksista. Controller-nimike nähdään puo- lestaan nimikkeiden ”äitinä”, josta muut nimikkeet jatketaan etuliitteitä apuna käyttäen. Näiden tietojen valossa nimikkeiden voidaan todeta antavan riittävän ja usein perustellunkin kuvan controllerin työtehtävistä ja osaamisesta.