Toisen asteen opiskelijoiden masennusoireilu ennen koronapandemiaa ja sen aikana - Isopahkala, Veera; Lukka, Senja (2023)
Tässä pitkittäistutkimuksessa tarkasteltiin kohorttiasetelmalla toisen asteen opiskelijoiden masennusoireilua ennen koronapandemiaa sekä pandemia-aikana osana laajempaa EduRescue-hanketta. Lisäksi tutkittiin ongelmakäyttäytymisen, sukupuolen sekä koulutuspaikan yhteyksiä masennusoireiluun. Tutkimus koostuu keväällä 2017 ja syksyllä 2018 kerätystä Koulupolku-aineistosta (n = 506) sekä keväällä 2019 ja koronapandemian aikana syksyllä 2020 kerätystä TIKAPUU II -aineistosta (n = 645). Ensimmäisessä mittapisteessä tutkittavat olivat toisen asteen ensimmäisellä vuosiluokalla ja toisessa mittapisteessä kolmannella vuosiluokalla. Tulokset osoittivat, että masennusoireilu lisääntyi tilastollisesti merkitsevästi toisen asteen opintojen aikana ja jopa yli viidenneksellä opiskelijoista masennusoireilun kliininen raja-arvo ylittyi. Edelleenkin tulosten mukaan toisen asteen opintojen alussa ilmennyt ongelmakäyttäytyminen eli tupakointi, alkoholin käyttö, huumeiden kokeilu sekä käytösongelmat olivat yhteydessä korkeampaan masennusoireiluun sekä ensimmäisellä että kolmannella vuosiluokalla. Ongelmakäyttäytyminen ei kuitenkaan selittänyt masennusoireilun kasvua opintojen aikana. Tulokset osoittivat myös, että tytöillä masennusoireilua esiintyi enemmän kuin pojilla. Masennusoireilu kuitenkin lisääntyi tytöillä ja pojilla samankaltaisesti mittauskertojen välillä. Lukiolaisten ja ammattikoululaisten masennusoireilussa ei sen sijaan ollut eroja. Lisäksi tulosten mukaan pandemia-aikana masennusoireilun määrä ja kehitys oli samankaltaista kuin ennen pandemiaa.