Trenditutkimus opettajien työn vaatimuksista, työn hallinnasta sekä niiden yhteydestä koettuun terveyteen - Koljonen, Eveliina (2023)
Opettajien työstressi ja alanvaihtoaikomukset ovat lisääntyneet. Työn hallinnan ja työn vaatimusten tiedetään vaikuttavan stressin kokemiseen, mutta niiden yhteyttä koettuun terveyteen ei ole opettajilla juurikaan tutkittu. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten opettajien työn hallinta ja työn vaatimukset ovat muuttuneet vuosina 2014, 2016 ja 2018 sekä miten eri taustatekijät selittävät muutosta ajassa. Lisäksi selvitettiin miten työn hallinta ja työn vaatimukset ovat yhteydessä toisiinsa eri vuosina. Lopuksi tarkasteltiin miten työn hallinta ja työn vaatimukset ovat yhteydessä koettuun terveyteen. Karasekin työn vaatimus-hallinta -mallin mukaan työn vaatimusten ja työn hallinnan suhde toisiinsa vaikuttaa yksilön psyykkiseen kuormittuneisuuteen työssä. Jos työn vaatimuksia on paljon ja työn hallintaa vähän, voi se aiheuttaa erilaisia terveysongelmia. Koettu terveys on yksilön oma arvio omasta terveyden tilastaan ja sen on todettu ennustavan kuolleisuutta, laitoshoitoon päätymistä ja terveyspalvelujen käyttöä. Tutkimusaineistona oli Kunta10 -tutkimuksen kyselyaineisto vuosilta 2014, 2016 ja 2018. Kaikkiin kyselyihin vastanneita luokan- ja aineenopettajia oli 4677. Tulokset analysoitiin IBM SPSS Statistics 28.0 -ohjelmalla toistomittausten varianssianalyysia sekä binääristä logistista regressioanalyysia hyödyntäen. Tulosten mukaan opettajien kokema työn hallinta vähentyi ja työn vaatimukset lisääntyivät vuodesta 2014 vuoteen 2018. Naiset kokivat työn hallinnan paremmaksi, mutta työn vaatimuksia olevan enemmän kuin miehet. Yli 60-vuotiaat kokivat työn vaatimukset vähäisemmäksi kuin nuoremmat opettajat. Luokanopettajat kokivat työn vaatimuksia olevan enemmän kuin aineenopettajat. Hyväksi koettu terveys oli yleisempää niillä opettajilla, ketkä kokivat työn hallinnan paremmaksi ja työn vaatimukset vähäisemmäksi. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella vähentynyt työn hallinta ja lisääntyneet vaatimukset voisivat osittain selittää opettajien lisääntynyttä stressiä. Tuloksissa näkynee vuoden 2016 opetussuunnitelman käyttöönotto sekä opetusryhmien heterogeenisuuden yleistyminen, sillä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä on nelinkertaistunut vuosien 2000–2020 välillä. Opettajien työnkuvan päivittäminen ja selkeyttäminen voisivat auttaa karsimaan työn vaatimuksia sekä lisäämään opettajien työn hallintaa, mitkä voisivat tukea myös heidän terveyttään.