"Valitut aamut eivät paina" : varusnaisten kokemukset ja tulkinnat sukupuoleen perustuvasta kielteisestä kohtelusta - Kuusinen, Vera (2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneiden naisten kokemuksia ja tulkintoja sukupuoleen perustuvasta kielteisestä kohtelusta. Tarkastelen sukupuolesta aiheutuneita kiusaamisen, syrjinnän, häirinnän ja mikroaggression eli hienovaraisten loukkausten kokemuksia. Armeija on perinteisesti ollut miehinen instituutio, joka perustuu maskuliinisille normeille. Viime vuosina naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suosio on ollut voimakkaassa kasvussa, kun hakijoita on ollut yli tuhat vuodessa. Samaan aikaan naisten armeijassa kokema epäasiallinen käytös on nostettu esiin erityisesti mediakeskusteluissa. Aiheesta on kuitenkin tehty Suomessa melko vähän tutkimusta.