Ympäristön- ja ilmastonmuutos Poromies-lehdessä - Kylmämaa, Inga-Maare (2023)
Tämän etnologian ja antropologian alan maisterintutkielman aiheena on ympäristön- ja ilmastonmuutos porotaloudessa. Tutkin sitä, miten porotaloutta harjoittavat henkilöt käsittävät ilmastonmuutoksen ja kuinka he puhuvat siitä yhteisön sisäisessä keskustelussa. Tutkielma on kvalitatiivinen. Aineistoni koostui vuosien 2017–2020 Poromies-lehdistä, sekä 2020–2023 aikana julkaistuista blogiteksteistä. Analysoin ilmasto- ja ympäristödiskursseihin liitettäviä tekstejä kriittisen diskurssianalyysin keinoin. Tutkimuksen taustalla vaikutti ympäristöantropologia, joka tutkii ihmisen ja ympäristön välistä vuorovaikutusta ja suhdetta. Tutkielman alussa oletin ilmastonmuutoksen nousevan automaattisesti valtadiskurssiksi aineistostani. Olettamus piti osittain paikkansa, mutta ympäristöteemaisia artikkeleita tarkastellessa rinnalle nousi myös kilpailevan maankäytön diskurssi, joka jakautui kolmeen pienempään teemaan; tuulivoima, matkailu ja kaivostoiminta. Näistä kahdesta valtadiskurssista muodostui tutkimukseni perusta. Porotalouden ja ilmastonmuutoksen tarkasteleminen on tärkeää sillä porotaloutta harjoittavat ihmiset tarkkailevat luontoa osana arkipäiväänsä. Heidän ymmärryksensä ja havaintonsa muutoksista ovat merkittäviä ja voivat antaa uusia ulottuvuuksia tieteellisissä tutkimuksissa.