News from the war in East Ukraine - information warfare or legitimate information? : events of the war in 2014 studied through newspapers and visual history - Strengell, Ville (2023)
Maisterintutkielmani käsittelee Itä-Ukrainan sodan tapahtumia vuonna 2014, lähestyen aihetta sanomalehtitutkimuksen ja visuaalisen historian kautta. Koen tutkimusaiheen hyvin tärkeäksi etenkin nykytapahtumien valossa, Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta 2022 suorana jatkona Itä-Ukrainan sodalle. Tutkimusaiheeni valitsin jo ennen Venäjän hyökkäystä. Itä-Ukrainan sota on yksi esimerkki siitä, miten hybridisodankäynti ja informaatiosodankäynti näkyvät sodankäynnissä. Tutkimukseni on tärkeä, koska Itä-Ukrainan sodan juurisyyt ovat syvällä historiassa, ja gradussani perehdyn osaan näistä seikoista, jotka vaikuttivat sodan syttymiseen. Itä-Ukrainan sota taas on suoraan nykyisen Ukrainan sodan taustalla. Lähestyn aihetta seuraavilla tutkimuskysymyksillä: Mitä sanomalehtien viestintä näyttää vastapuolista ja voiko viestinnän tulkita osaksi informaatiosodankäyntinä? ja Miten sodan kuvaus on sanomalehdissä muuttunut tutkimusjakson aikana? Tutkimuksessani käytän Venäjän valtion omistamaa venäjänkielistä Ria Novosti -lehteä sekä brittiläistä ja englanninkielistä The Times -sanomalehteä. Tutkin sodan keskeisiä tapahtumia niistä kertovien sanomalehtiartikkelien ja valokuvien perusteella ajanjaksolla 6.4.- 6.9.2014. Tutkimustulokseni perusteella Venäjä ja venäjänkielinen Ria Novosti harjoitti artikkeleillaan ja käyttämillään valokuvilla informaatiosotaa Ukrainaa vastaan. The Times taas yleisesti arvostettuna sanomalehtenä journalismillaan välitti yleisölleen yleisesti tietoa Ukrainan ja Venäjän välisistä suhteista, geopolitiikasta sekä Itä-Ukrainan sodasta. Journalismillaan Ria Novosti esitti Ukrainan syyllisenä Itä-Ukrainan sotaan ja sitä edeltäneisiin tapahtumiin, kuten Krimin miehitykseen ja Itä-Ukrainan mellakoihin. Sen sijaan The Times esitti Venäjän olennaisena syyllisenä sotaan ja sitä edeltäneisiin tapahtumiin, ja journalisminsa kautta osoitti tukeaan Ukrainalle. Tutkimustulosteni perusteella voidaan päätellä, että Venäjä harjoitti aktiivista Ukrainan vastaista informaatiosotaa, joka syytti ukrainalaisia, ja Ukrainan valtiota ja hallitusta tapahtumista, jotka johtivat Venäjän toimiin Krimillä ja sodankäyntiin Itä-Ukrainassa. Nämä tulokset olisivat hyödynnettävissä etenkin visuaalisen historian tutkimuksessa sekä Ukrainan ja Venäjän välisten kansainvälisten suhteiden tutkimuksessa.