Kyberuhkatiedustelun hyödyntäminen kybersodankäynnin uhkia vastaan - Rönkkö, Veikka (2023)
Valtioiden sisäisten palveluiden ja kriittisten infrastruktuurin digitalisoituessa niihin kohdistuu entistä vahvemmin kybersodankäynnin uhkat. Ukrainan sota on osoittanut, että kyberhyökkäyksillä on todellisen maailman vaikutuksia ja valtioiden on varauduttava niihin. Kybersodankäynnin uhkat ovat hyvin samanlaiset kuin mitä organisaatiot ja yritykset kokevat, mutta niiden aiheuttamat vauriot voivat ylittää valtameriä. Kyberuhkatiedustelussa organisaatiot ja yritykset keräävät ja jakavat kyberuhkadataa, -informaatiota ja -tietoa toistensa kanssa ennaltaehkäistäkseen uhkia ja vähentääkseen niiden aiheuttamaa vahinkoa. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kirjallisuuskatsauksella aiheeseen tutkia, kuinka unionit ja valtiot hyödyntävät kyberuhkatiedustelun toimintatapoja vahventaakseen omaa kyberresilienssiään. Tiedon jakamista tuetaan useiden eri yhteistyöorganisaatioiden kautta, jotka tukevat tiedon vaihtoa niin yksityisten kuin valtioiden organisaatioidenkin välillä. Kyberuhkien ennaltaehkäisyä toteutetaan direktiivein, lainsäädännöin ja säädösten avulla. Esimerkiksi Euroopan unioni uusi sen NIS-direktiivinsä toiseen versioon vuonna 2023, joka pakottaa sen jäsenvaltiot perustamaan omat tiedonvaihtoyhteistyöorganisaationsa. EU:lla on myös tulevaisuudessa tuloillaan kyberkestävyyssäädös digitaalisia elementtejä sisältävien tuotteiden ja palveluiden tietoturvallisuudesta.