Drop out jalkapallossa lapsilla ja nuorilla - Aatsinki, Samuli (2023)
Jalkapallo on suosituimpia lasten ja nuorten harrastuksia ympäri maailmaa. Lasten ja nuorten säilyttäminen liikuntaharrastusten parissa on tärkeää, koska urheiluseurat pystyvät osaltaan liikuttamaan lapsia ja nuoria istuvan elämäntyylimme keskellä. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää syitä jalkapallossa tapahtuvalle drop out -ilmiölle eli sille, miksi lapset ja nuoret lopettavat jalkapallon harrastamisen. Lopettamisen syyt jaettiin tutkielmassa yksilölähtöisiin, sosiaalisiin ja rakenteellisiin tekijöihin. Koska jalkapallo liikuttaa ja koskee isoa osaa lapsista ja nuorista, on tärkeää selvittää sen lopettamiseen johtavia tekijöitä ja mahdollisesti määrittää keinoja, jolla ehkäistä tapahtuvaa drop outtia. Jalkapallon harrastamisen lopettamisen syitä käsiteltiin niin Suomessa tehtyjen tutkimusten pohjalta kuin kansanvälisten tutkimusten löydösten pohjalta. Tähän tutkielmaan kootuissa tutkimuksissa lapsia ja nuoria on tutkittu eri ikäisinä mutta pääpaino on 10–19-vuotiassa lapsissa ja nuorissa, jonka WHO märittelee nuoruudeksi. Drop out jalkapallosta on yleistä juuri tässä ikäryhmässä. Yleisimpiä drop outin syitä ovat harrastukseen kuluva liiallinen aika, koettu pätevyys ja merkityksellisyys, jokin muu laji, kiinnostuksen puute ja kyllästyminen, valmennukseen liittyvät syyt sekä liiallinen kilpailullisuus tai tavoitteellisuus. Tutkielman tulosten mukaan yksilölähtöisistä syistä merkittävämmäksi syyksi ilmeni kiinnostuksen loppuminen ja kyllästyminen jalkapalloon. Sosiaalisista syistä merkittävimmäksi nousi se, että lapset ja nuoret halusivat käyttää aikansa muulla tavalla kuin harrastamalla jalkapalloa. Rakenteellisista syistä suurimmaksi nousi kustannukset ja vanhempien sosioekonominen tausta. Lopettamispäätökset eivät yleensä olleet yksiselitteisiä vaan lopettaminen oli usein monen eri tekijän summa. Urheiluseurojen tulee monipuolistaa harrastetoimintaa jalkapallossa. Esimerkiksi vähemmän kilpailua painottavia harrasteryhmiä lisäämällä lapsia ja nuoria pystyttäisiin mahdollisesti pitämään harrastuksen parissa kauemmin. Jalkapallon harrastajille tulisi luoda hyvä harjoitusilmapiiri ja panostaa joukkuehenkeen sekä siihen, että harrastajat nauttivat harjoitteista.