Jyväskylä-Puskaradio -Facebook-ryhmän jäsenten käsitykset lastensuojelusta ja sen julkisuuskuvasta - Hokkanen, Pinja (2023)
Tässä maisterintutkielmassa tutkitaan käsityksiä lastensuojelusta ja sen julkisuuskuvasta sekä sitä mitkä tekijät vaikuttavat näiden käsitysten syntyyn. Aiemman tutkimuksen perusteella lastensuojelu on näyttäytynyt negatiivisesti mediassa sekä esimerkiksi sosiaalialan ammattilaisten näkökulmasta. Tutkielma tuottaa tietoa siitä, millaisena lastensuojelun julkisuuskuva nähdään Suomessa ja kuinka sitä tulisi mahdollisesti kehittää. Tutkielman aineisto koostuu sähköisen kyselylomakkeen 97 vastauksesta. Tutkielma on laadullinen tutkimus, joten kyselylomake sisältää avoimia kysymyksiä. Kyselyyn ovat vastanneet anonyymisti Jyväskylä-Puskaradio –Facebook-ryhmän jäsenet. Teoreettisena viitekehyksenä toimii sosiaalinen konstruktionismi. Aineisto on analysoitu laadullista sisällönanalyysia käyttäen. Analyysin pohjalta muodostuneet pääkategoriat, jotka kuvaavat vastaajien käsityksiä, ovat lastensuojelu sosiaalipalveluna, lastensuojelun työntekijöiden ja asiakkaiden välinen suhde sekä ristiriitaiset ja negatiiviset asenteet lastensuojelua kohtaan. Pääkategoriat, jotka kuvaavat käsitysten syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat mediassa lastensuojelu näytetään epäonnistujana, lastensuojelu kärjistävissä kirjoituksissa sekä yksipuolinen kuvaus lastensuojelusta käsitysten muodostajana. Tutkielman perusteella vastaajien käsitykset lastensuojelusta ovat negatiivisia. Negatiivisuus heijastuu ylipäänsä moniin asioihin kuten lastensuojelun resurssipulaan, kiireeseen sekä työntekijöiden ja asiakkaiden välisen suhteen kokemiseen vastakkainasetteluna. Medialla ja julkisuudella on suuri vaikutus negatiivisten käsitysten synnyssä. Julkisuudessa lastensuojelu esitetään mustavalkoisesti, huonoja uutisia on enemmän ja lastensuojelun onnistumiset ovat harvoin esillä. Tutkielma tuottaa tietoa siitä, mihin asioihin voitaisiin kiinnittää huomiota, jotta lastensuojelun julkisuuskuvaa voitaisiin parantaa.