Muistisairaudet lehtikirjoituksissa Helsingin Sanomissa ja Kalevassa 2017-2022 - Jokiniemi, Opri (2023)
Tämän tutkimuksen aiheena on muistisairaudet ja niitä koskevien lehtikirjoitusten sisältö. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuka saa äänensä kuuluviin muistisairauksia koskevissa lehtikirjoituksissa ja mitä aiheita muistisairauksiin liittyen tuodaan esille. Aihe on ajankohtainen, sillä muistisairaiden määrä kasvaa ja kyseisestä sairaudesta koituu merkittäviä kustannuksia yhteiskunnallemme. Medialla ja journalismilla voidaan vaikuttaa lukijoiden asenteisiin ja ajatuksiin, minkä vuoksi siellä esiintyvää sisältöä on tärkeää tutkia. Tutkimuksen kaksi tutkimuskysymystä ovat: Kenen ääni kuuluu muistisairauksia käsittelevissä lehtikirjoituksissa? Mistä muistisairautta käsittelevissä lehtikirjoituksissa puhutaan? Kysymysten avulla voidaan tarkkailla myös sitä, esiintyykö ryhmiä tai aiheita, jotka eivät nouse esille. Aineisto koostuu Helsingin Sanomien ja Kalevan vuosina 2017–2022 julkaistuista lehtikirjoituksista. Valitut lehtikirjoitukset käsittelevät pääasiassa muistisairauksia ja niitä on yhteensä 29 kappaletta. Tutkimus on kvalitatiivista, ja analyysimenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tulokset osoittivat, että erityisesti asiantuntijat saavat äänensä kuuluviin muistisairauksia koskevissa lehtikirjoituksissa. Asiantuntijat käsittelevät puheenvuoroissaan esimerkiksi tutkimuksia ja tiedettä. Huomattavaa on, että aineistossa vain yksi muistisairas saa äänensä kuuluviin. Muita äänessä olevia ovat muistisairaiden läheiset, järjestöt ja muut toimijat. Muistisairauksia koskevat aiheet olen jakanut kolmeen pääteemaan, joita ovat elämänlaatu, palvelut sekä tutkimus ja tiede. Muistisairaan elämänlaatuun vaikuttavat esimerkiksi muiden ihmisten suhtautuminen sairastuneisiin. Palveluiden teemassa puhututti erityisesti se, missä muistisairaan kuuluu asua ja palveluiden saatavuus. Tutkimuksen ja tieteen teemassa painotettiin muistisairauden ehkäisyn keinoja, sekä rahoituksen puutetta. Jatkotutkimuksissa olisi mielekästä syventyä siihen, miten muistisairaat voisivat saada äänensä paremmin kuuluviin, sekä lehtikirjoituksissa että yleisesti päätöksenteossa ja heitä koskevissa asioissa.