Aktiivisten toimenpiteiden heijastumia - Kotakallio, Juho (2023)
Tutkimus tarkasteli kylmän sodan aikaista termiä aktiiviset toimenpiteet. Termi liitetään kiinteästi Neuvostoliiton ja Venäjän tiedusteluun. Tälle käsitteelle on pyritty löytämään eri aikoina erilaisia määritteitä. Käsitettä tarkasteltiin historiallisen lähestymistavan kautta painottaen tiedusteluhistoriallista näkökulmaa. Tutkimuksen tuloksena paljastui käsitteiden kirjo, minkä vuoksi ilmiötä tarkasteltiin lähemmin, tässä tarkastelussa korostui se, kuinka oleellista on selvittää erilaisten historiallisten termien käyttöä. Tutkimus antoi mielenkiintoisen kuvan siitä, kuinka tärkeätä on tutkia murroskohtia. Yksittäisen termin kautta tarkasteltuna näkyi sekä muutos että jatkuvuus tiedusteluun liitetyn termin kautta. Tutkimuksen keskeisenä tuloksena nousi esille se, kuinka oleellista on perehtyä erilaisiin murroskohtiin sekä selvittää siinä esiintyviä jatkuvuuksia, epäjatkuvuuksia ja muutoksia.