Työ digitalisaation varjossa? : sisällönanalyysi digitalisaation ja työn psykososiaalisen kuormituksen käsittelystä politiikassa - Mikkilä, Tuomo (2023)
Työ on keskeinen osa ihmisen elämää. Työn merkitys ja työtehtävät ovat aikojen saatossa muuttuneet. Muutosten taustalla on niin laajoja makrotason muutostrendejä kuin mikrotason kehityskulkuja. Muutospaine on osaltaan seurausta kapitalistisiin yhteiskuntiin kytkeytyvästä talouskasvun vaatimuksesta, joka ajaa organisaatioita luomaan uusia innovaatioita sekä kehittämään tuotantoaan ja työprosessejaan. 2000-luvulla digitalisaatio on eräs keskeisimmistä ihmisten elämään vaikuttaneista muutoksista, ja digitalisaation edistäminen on noussut myös yhdeksi politiikan kärkitavoitteista. Digitalisaation vaikutukset ulottuvat tämän vuoksi myös työelämään, ja sillä on vaikutuksensa myös työhyvinvointiin ja työn psykososiaaliseen kuormitukseen. Tutkin maisterintutkielmassani sitä, miten digitalisaatiota on pyritty edistämään politiikassa ja miten työn psykososiaalinen kuormitus on samaan aikaan huomioitu.