Korpusavusteinen diskurssintutkimus valeuutisista Suomi24-keskustelufoorumilla - Salli, Heli (2023)
Maisterintutkielmassani tutkin valeuutisista käytävää keskustelua Suomi24-keskustelufoorumilla. Tutkielman toteutan korpusavusteisena diskurssintutkimuksena. Sekä terminä että ilmiönä valeuutiset on noussut viime vuosien aikana esille. Tähän on vaikuttanut muun muassa Donald Trumpin presidenttikausi, koronavirus ja Ukrainan sota. Ilmiön vakavuutta ilmentää muun muassa erilaiset vastatoimet valeuutisia vastaan, kuten esimerkiksi Euroopan unionin projekti EUvsDisinfo. Tutkielmassani käytän termiä valeuutiset sen laajassa merkityksessä, jossa viittaan myös dis- ja misinfomaation kaltaisiin laajempiin ilmiöihin väärästä informaatiosta. Tutkielmani kontekstissa valeuutiset ei siis tarkoita pelkästään väärää informaatiota sisältäviä uutisia. Teoreettisena viitekehyksenä toimii fraseologia. Tutkielmani menetelmänä on teoreettis-metodologinen korpusavusteinen diskurssintutkimus eli CADS (corpus-assisted discourse studies). Tutkielmani aineisto on peräisin Kielipankin Suomi24-korpuksesta. Aineiston analysoin CADSille tyypillisten kollokaatio-, diskurssiprosodia- ja diskurssianalyysien keinoin. Analyysissa ryhmittelen ensiksi noodin valeuutinen 145 merkitsevintä kollokaattia erilaisiin diskurssiprosodioihin, minkä pohjalta teen diskurssianalyysin. Maisterintutkielmani tutkimuskysymykseni ovat: 1. Minkälaisia kollokaatteja sana valeuutiset saa? Entä minkälaisia diskurssiprosodioita kollokaateista muodostuu? 2. Minkälaisia diskursseja valeuutisiin liittyy? Valeuutisten 145 merkitsevimmästä kollokaatista muodostuu 13 diskurssiprosodiaa. Diskurssiprosodioiden ja niiden analyysin pohjalta taas muodostuu neljä diskurssia, jotka ovat 1. valeuutiset poliittisena työkaluna, 2. valeuutiset osana informaatiosodankäyntiä, 3. valeuutiset ja mediakriittisyys sekä 4. valeuutisten seuraukset. Diskurssit ilmentävät muun muassa sitä, mikä rooli valeuutisilla on sekä politiikassa että informaatiosodankäynnissä, mikä funktio valeuutisilla on ja mitä niistä seuraa sekä miksi mediakriittisyys on tärkeää valeuutisten kontekstissa. Diskurssianalyysissa ilmenee, että valeuutisten diskurssit ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa, jolloin tekstiesimerkeissä on mahdollista ilmetä samaan aikaan kaksi tai useampi tutkielman diskurssi. Maisterintutkielmani tulokset kertovat, miten valeuutisista puhutaan Suomi24-keskustelufoorumilla ja minkälaisia asioita valeuutisiin tavallisesti liitetään.