Lohkoketjuteknologian teknologiset haasteet - Suuronen, Panu (2023)
Lohkoketjuteknologian ensimmäinen julkinen ja hajautettu toteutus syntyi vuonna 2008, kun ”Satoshi Nakamoto” -nimimerkkiä käyttänyt taho julkaisi artikkelin ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Lohkoketjuteknologia on sen julkaisusta lähtien herättänyt ympärilleen suurta mielenkiintoa. Sen mahdollistamien tosielämän käyttötapauksien, kuten nopeiden globaalien transaktioiden, älysopimuksien, muuttumattomuuden ja läpinäkyvyyden ansiosta, lohkoketjuteknologiaa pidetään yhtenä suurimpana teknologisena innovaationa. On kuitenkin selvää, että lohkoketjuteknologian ollessa melko uusi tekniikka, sillä on edessä useita haasteita, jotka tulisi ratkaista ennen laajempaa käyttöönottoa. Tämän tutkielman tarkoituksena on esittää kirjallisuuskatsauksen kautta löydettyjä lohkoketjuteknologian teknologisia haasteita ja niiden mahdollisia ratkaisuja. Tutkielmassa käsitellään myös lohkoketjuteknologian yleistä toimintaperiaatetta ja eri konsensusalgoritmeja. Lohkoketjuteknologian haasteita on valtavasti ja ne voidaan kategorisoida esimerkiksi teknologisiin, organisatorisiin ja ympäristöllisiin haasteisiin. Haasteita tarkastellessa, teknologiset haasteet nousevat vahvasti esille, ja niiden ratkaisemista pidetään tärkeänä lohkoketjuteknologian kehityksen kannalta. Tutkielmassa tarkasteltavat haasteet nousevat useasti esille kirjallisuudessa ja niihin on kehitetty erilaisia mahdollisia ratkaisuja. Ratkaisut näihin haasteisiin voivat kohdistua tiettyjen ongelmien ratkaisemiseen, tai pyrkiä parantamaan lohkoketjuteknologian laajempia kokonaisuuksia, kuten konsensusalgoritmeja.