Politiikkaa savikiekoilla : poliittinen musiikki suomalaisilla äänilevyillä 1899– 1939 - Saarinen, Akseli (2023)
1900-luvun alussa Suomeen alkoi ilmestyä musiikkia savikiekoille, jotka yleistyivät etenkin 1930-luvulla. Tätä ilmiötä on nimitetty gramofonikuumeeksi, jonka aikana äänilevyjen myynti Suomessa kasvoi aivan uudelle tasolle. Samaan aikaan, kun gramofonille julkaistiin musiikkia, kävi Suomi monen merkittävän poliittisen historian tapahtuman läpi, kuten suuriruhtinaskunnan sortovuodet, sisällissodan, poliittiset vastakkaisuudet 1920- ja 1930-luvuilla ja kieltolain. Politiikka ja musiikki eivät jääneet toisistaan erillisiksi asioiksi, vaan erilaiset ryhmät olivat hyödyntäneet musiikkia poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tutkielmassa osoitan, että poliittinen musiikki oli sidonnainen aikansa tapahtumiin ja esitän, millä tavalla politiikka musiikissa ilmeni. Nostamalla erilaisia teemoja lyriikoista ja perehtymällä kappaleiden alkuperäisiin säveltäjiin ja sanoittajiin sekä äänilevyn esiintyjiin vastaan tutkielmani kysymyksiin diskurssi- ja narratiivianalyysin avulla. Tutkielmassani käy ilmi, millaista musiikkia äänilevyille päätyi ja se, mikä teki näistä lauluista poliittisia. Työn tarkoituksena on koota yhtenäinen katsaus kaikesta poliittisesta musiikista, jota äänilevyille päätyi. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä yksittäisiin osioihin ja harvemmin äänilevyjen näkökulmasta.