Online marketing for the cookieless future in Finland - Koskela, Tiia (2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tutkia uutta ilmiötä: tulevaisuus ilman kolmannen osapuolen evästeitä. Tutkielmassa tutkittiin yksityisyydensuojan kehitystä verkossa, sisältäen yleisen tietosuoja-asetuksen kehityksen. Google on ilmoittanut poistavansa kolmannen osapuolen evästeet ekosysteemistään, joten tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarjota tietoa siitä, mitä vaikutuksia kolmannen osapuolen evästeiden poistamisella on, miten verkkomarkkinoijat voivat valmistautua kolmannen osapuolen evästeiden poistumiseen ja mitä mahdollisia korvaavia vaihtoehtoja kolmannen osapuolen evästeille on tulevaisuudessa. Tutkielmassa käytettävä tutkimusmuoto oli kvalitatiivinen ja kartoittava tutkimus. Tutkielman data kerättiin kahdentoista verkkohaastattelun kautta. Haastatteluissa käytettiin puolistrukturoituja haastatteluita ja haastateltavat koostuivat laajalti asiantunti- joista verkkomarkkinoinnin alalta. Tämän pro gradu -tutkielman tulokset osoittavat, että verkkotietosuoja on kehittynyt merkittävästi vuosien aikana. Suuri osa haastateltavista kuvaili aikaa ennen yleistä tietosuoja-asetusta verkon villiksi länneksi. Tuloksissa kuitenkin käy ilmi, että verkkotietosuoja on jopa liian pitkälle kehitetty, sillä haastateltavien mukaan tiukat lait ja säädökset ovat alkaneet haitata liiketoimintaa. Kolmannen osapuolen evästeiden poistuminen identifioidaan merkittävimmäksi muutokseksi verkkokaupan jälkeen. Kolmannen osapuolen evästeiden poistumisella koetaan olevan huomattavia vaikutuksia koko verkkomarkkinoinnin ekosysteemiin. Tuloksissa esitetään, että kolmannen osapuolen evästeiden poistumisella on suurin vaikutus kohdentamiseen verkkomarkkinoinnissa sekä verkkomarkkinoinnin mittaamiseen. Koska kolmannen osapuolen evästeiden poistumisella on suuria vaikutuksia koko verkkomainonnan ekosysteemiin, toimijoiden on tärkeää valmistautua tähän ajoissa. Tämän pro gradu -tutkielman tulokset tarjoavat hyödyllistä tietoa, merkittäviä löydöksiä sekä ammattilaisten näkemyksiä verkkoliiketoiminta-alalle kolmannen osapuolen evästeiden poistumisesta, sekä vaihtoehtoisista mahdollisuuksista hyödynnettäväksi tulevaisuudessa kolmannen osapuolen evästeiden poistumisen jälkeen.