Metaversumi : näkemykset, käsitykset ja suhtautuminen - Ala-Nissilä, Samuli (2023)
Viime aikoina on puhuttu paljon metaversumista ja siitä, miten perustavanlaatuisesti se saattaa muuttaa yhteiskuntaa. Olemme alkaneet nähdä metaversumin kaltaisia sovelluksia, mutta nämä ovat vielä toiminnallisuuksiltaan rajoittuneita verrattaessa niitä tutkijoiden esittämiin näkemyksiin metaversumista. Yhdessä tällaisessa näkemyksessä esitetään, että metaversumi on tulevaisuuden teknologioiden ja infrastruktuurin mahdollistama muutos, jossa fyysisen maailman laajentamisesta lisätyn- ja virtuaalitodellisuuden avulla on tullut normi. Parhaillaan käydään keskustelua siitä, miltä metaversumi voi näyttää täydessä potentiaalissaan, mikä on sen määritelmä, mitkä teknologiat saattavat olla sen toteutuksen kannalta keskeisiä ja mitä vaikutuksia sen kaltaisella muutoksella voi olla. Tässä tutkielmassa haetaan vastauksia näihin metaversumiin liittyviin kysymyksiin sekä selvitetään mahdollisten käyttäjien käsityksiä ja suhtautumista metaversumiin laadullisen kyselytutkimuksen ja temaattisen analyysin avulla. Käsitysten ja suhtautumisen ymmärtäminen nähdään tärkeänä metaversumin käyttöönoton kannalta. Empiirisen tutkimuksen tuloksina muun muassa havaittiin, että moni kyselyn vastaajista jakaa käsityksen metaversumista täysin virtuaalisena vaihtoehtona todellisuudelle, josta tulee vasta tulevaisuudessa hyödyllinen. Koetusta hyödyllisyydestä huolimatta metaversumiin ja sen kuviteltuun käyttökokemukseen suhtauduttiin enimmäkseen kielteisesti. Empiiristen tulosten todettiin olevan osittain ristiriidassa kirjallisuuskatsauksen tulosten kanssa, jossa metaversumin esimerkiksi nähtiin hyödyntävän kaikkia laajennetun todellisuuden muotoja samanaikaisesti pelkän virtuaalitodellisuuden sijaan. Kyselyn tulosten perusteella tehtiin johtopäätöksiä metaversumin kehityksen kannattavasta suunnasta.