Lukiolaisten liikkumisen esteet ja yhteys liikunta-aktiivisuuteen COVID-19 pandemian aikana - Huttunen, Anne (2023)
Päivittäinen liikkuminen on erityisen tärkeää lasten ja nuorten terveelle kasvulle ja kehitykselle. Suomalaisten nuorten liikkuminen vähenee voimakkaasti teini-ikävaiheen lopulla. Nuorten liikkumisen estekirjo on laaja, ja yleisimpiin liikkumisen esteisiin kuuluu ajan puute, muut harrastukset, opiskeluun liittyvät kiireet, viitseliäisyys sekä se, että kodin lähettyvillä ei ole mielekkään lajin ohjausta. Joulukuussa 2019 Kiinassa alkanut ja sittemmin maailmanlaajuiseksi levinnyt koronaviruspandemia COVID-19 vaikutti voimakkaasti nuorten liikkumiseen. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten 16–17-vuotiaiden lukiolaisten liikkumisen esteet erosivat koronapandemian poikkeusaikana keväällä 2020 ja poikkeusajan jälkeen syksyllä 2020. Lisäksi tutkielmassa selvitettiin, mikä yhteys liikunta-aktiivisuudella oli liikkumisen esteisiin.