"Olisin pitkäänkin sairaanhoitajana, mutta..." : sosiaalisen vastuullisuuden murtumat julkisessa sairaalaorganisaatiossa - Pihlajamaa, Justiina (2023)
Sosiaalinen vastuullisuus on noussut tärkeäksi toiminnan kehittämisen lähtökohdaksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata sosiaalisen vastuullisuuden murtumia julkisessa sairaalassa. Lisäksi tarkastellaan, miten nämä murtumat vaikuttavat organisaation työntekijöihin. Vastuullisuuden määritelmä rakentuu yhteiskunta- ja yritysvastuun pohjalta, koska ne ovat keskeisten työelämätoimijoiden neuvottelema perusta työelämän kestävyyteen. Tutkimus toteutettiin empiirisenä tapaustutkimuksena keskisuuressa julkisessa sairaalaorganisaatiossa osana Lähijohtaminen kestävän oppimisen edistäjänä työelämässä –tutkimus- ja kehittämishanketta. Tutkimusaineisto on harkinnanvarainen otos hankkeen tutkimusaineistosta ja koostuu operatiivisen hoidon toimintayksikön hoitotyön asiantuntijoiden (N=12) teemahaastatteluista. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen temaattisen analyysin keinoin. Sosiaalisen vastuullisuuden murtumat jakautuvat tämän tutkimuksen perusteella kolmeen pääteemaan sekä ylä- ja alateemoihin: 1) sisäisen työnantajakuvan murtumat; osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden, strategisen henkilöstöjohtamisen ja resurssihallinnan murtumat 2) kollegiaalisuuden murtumat; yhteistyön ja tiedonkulun murtumat 3) hyvinvoinnin murtumat; asiantuntija- ja esimiestyön sekä työhyvinvoinnin murtumat. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää hoitoalan pito- ja vetovoiman vahvistamisessa, sillä tulokset osoittavat, että puutteet organisaation sisäisen toiminnan sosiaalisessa vastuullisuudessa heikentää työntekijöiden työtyytyväisyyttä ja -hyvinvointia sekä sitoutuneisuutta hoitotyöhön.