Urheilukellojen hyödyntäminen kehittymisen tukena - Töyrylä, Tinja (2023)
Urheilukellojen käyttö on lisääntynyt nopeasti viimeisten vuosien aikana. Teknologian kehittyessä myös urheilukellojen määrä ja niiden sisältämien ominaisuuksien kirjo on laajentunut. Ominaisuuksien lisääntyminen lisää kerätyn datan määrää, milloin datan hyödyntäminen voi olla haastavaa. Kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, mitä dataa urheilukellojen teknologioiden avulla pystyttiin keräämään ja miten dataa hyödynnettiin kehittymisen tukena. Tutkimusta ohjasi tutkimuskysymys, miten urheilu-kellojen dataa pystyttiin hyödyntämään kehityksen tukena ja miten urheilijat pystyivät jalostamaan urheilukellojen dataa heitä hyödyttäväksi tiedoksi. Tutkimuksen tulosten perusteella urheilukelloissa oli paljon erilaisia sensoreita, joiden avulla voitiin mitata esimerkiksi sydämen sykettä, sykevälinvaihtelua, matkaa ja liikettä. Urheilijat keskittyivät kuitenkin vain pieneen osaan urheilu-kellojen keräämästä datasta, joka kelloissa viisauden hierakiamallin mukaisilla määritelmillä oli muutettu käyttäjille ymmärrettävään muotoon informaatioksi. Urheilijoille tärkeimmiksi informaatioiksi nousi harjoittelun aikana kerätyt syketiedot, matka ja vauhti ja niitä tarkasteltiin niin harjoituksen aikana kuin vertaamalla vuosien takaisiin tuloksiin. Informaation hyödyntäminen ja muuttaminen tiedoksi vaati tietotaitoa ja ymmärrystä mutta asiantuntemuksen avulla kellojen informaatiota oli mahdollista jalostaa myös tiedoksi. Informaation jalostumisessa piti ottaa huomioon myös urheilijoiden yksilöllisyys ja omat tuntemukset, joiden huomioinen urheilukelloissa vaati vielä lisää kehitystä. Jotta urheilukellojen koko potentiaali saadaan käyttöön, täytyy teknologioiden luotettavuuden kasvaa ja informaation jalostumista tehostaa. Lisää tutkimusta tarvitaan urheilukellojen käytöstä, jotta saadaan lisää tietoa siitä, miten esimerkiksi teoriassa oikeisiin asioihin keskittyvää unenseurantaa voitaisiin hyödyntää entistä paremmin myös konkreettisesti.