Luokkahuoneen ulkopuolella tapahtuvan opiskelun vaikutus oppimismotivaatioon opiskelu-uupumuksen ja opiskeluinnon näkökulmasta - Nikula, Mika (2023)
Tässä työssä tutkittiin vaikuttaako tavanomaisesti luokkahuoneessa (oppimisympäristö) tehtävien harjoitusten siirtäminen luokkahuoneen ulkopuolelle tehtäväksi opiskelijoiden motivaatioon. Tutkimuskysymyksinä oli seuraavat: 1. Kehittyikö opiskelijan sisäinen motivaatio luokkahuoneen ulkopuolella tapahtuvan opiskelun aikana oppimisprosessin kannalta tärkeitä asioita (opiskelu-uupumus, opiskeluinto) kohtaan? 2. Minkälaisena tutkimukseen osallistuneet kokivat tällaisen opiskelun? 3. Erottuiko jokin tutkimukseen osallistunut ryhmä motivaation (opiskelu-uupumuksen tai opiskeluinnon) osalta muista tutkimukseen osallistuneista ryhmistä— tai muihin tutkimuksiin verrattuna? Tutkimusmenetelmä on ollut tapaustutkimus ja tutkimusasetelma ’ennen–jälkeen’-tutkimus. Motivaation tasoa on mitattu opiskelu-uupumuksen ja -innon avulla käyttäen apuna SBI-9-opiskelijauupumusmittaria. Aineisto on kerätty verkkokyselylomakkeen avulla. Tulokset on analysoitu SBI-9-opiskelijauupumusmittarin ohjeiden mukaisesti, sekä kokonaisopiskelu-uupumuksen summan, että kolmen eri ulottuvuuden summa-asteikon avulla. Opiskeluinnon osalta tulokset on analysoitu vertailemalla tuloksia aikaisempien tutkimusten tuloksiin. Tutkimuksen tulokset olivat jokseenkin ristiriitaiset. Kokonaisopiskelu-uupumus väheni, mutta opiskeluinnon osalta tulokset vaihtelivat ikäryhmittäin. Yli 18-vuotiaiden opiskeluinto vaihteli kysymyskohtaisesti. Joissakin kysymyksissä parani huomattavsti, joissakin pysyi samana tai heikkeni. Alle 18-vuotiaiden osalta opiskeluinnon tulokset olivat ristiriitaiset. Opiskelu-uupumuksen oletetaan korreloivan opiskeluinnon kanssa – kun uupumus pienenee, innon tulisi kasvaa. Näin ei käynyt alle 18-vuotiaiden ryhmän osalta.