Density-dependent effects of sexual selection on sexual behaviour and female choice in two distinct wood tiger moth populations - Kartano, Liisa (2023)
Seksuaalivalinta on lajin sisäisen lisääntymiskilpailun muoto. Sen kaksi ensisijaista ilmenemismuotoa ovat kilpailu parittelukumppaneista ja kumppaninvalinta. Vaihtelu populaatiotiheydessä voi vaikuttaa yksilöiden seksuaalikäyttäytymiseen. Yksilöt voivat myös olla sopeutuneita paikalliseen tiheyteen eivätkä ne välttämättä muuta käyttäytymistään merkittävästi populaatiotiheyden viimeaikaisten muutosten vuoksi. Populaatiotiheys vaikuttaa seksuaalivalinnan voimakkuuteen, mikä voi vaikuttaa populaation käyttäytymiseen ja kelpoisuuteen. Seksuaalivalinta tyypillisesti lisää populaation kelpoisuutta, mutta konfliktit sukupuolten välillä voivat heikentää jälkeläistuotantoa. Täpläsiilikäs (Arctia plantaginis) on seksuaalisesti dimorfinen, aposemaattinen perhoslaji. Koirailla on osoitettu olevan erilaisia värimuotoihin sidonnaisia ja populaatiotiheydestä riippuvia, parittelumenetykseen vaikuttavia etuja. Tässä tutkimuksessa testattiin virolaisten ja suomalaisten perhosten välisiä eroja sukupuolikäyttäytymisessä eri populaatiotiheyksissä. Tutkimus suoritettiin parituskokeena, jossa seksuaalivalinnan voimakuuteen vaikutettiin manipuloimalla koirastiheyttä. Tutkimuksessa tehtiin kolme erilaista tiheyskäsittelyä, joissa oli joko yksi, kolme tai yhdeksän koirasta yhtä naarasta kohti. Molempien sukupuolten seksuaalikäyttäytymistä, naaraiden torjuntoja, koiraiden aktiivisuutta ja parittelumenestystä populaatioiden ja käsiteltyjen välillä havainnoitiin kokeiden ajan. Tilastolliset analyysit tehtiin R-ohjelmalla, käyttäen yleistettyjä lineaarisia malleja ja Cox-elinaika-analysia. Molemmat populaatiot hyötyivät seksuaalivalinnasta, mutta virolaisella populaatiolla oli yleisesti parempi parittelumenestys, ja koiraiden naaraisiin kohdistuva häirinnät ei rajoittanut sitä, vastaavalla tavalla kuin mitä se rajoitti suomalaista populaatiota korkeissa koirastiheyksissä. Naaraiden kutsumiskäyttäytyminen ei eronnut merkittävästi populaatioiden tai käsittelyjen välillä. Koiraiden keskimääräinen aktiivisuus ei eronnut populaatioiden välillä, mutta kasvoi suuremmissa koirastiheyksissä. Tulokseni viittaavat siihen, että optimaalinen populaatiotiheys ja siten seksuaalivalinnan vahvuus vaihtelee populaatioittain, johtuen eroista naaraiden valikoivuudessa ja häirinnän siedossa.