”Meemit on ihmisiltä ihmisille” : Instagramissa toimivien meemitilien ylläpitäjien käsityksiä yhteiskunnallisista meemeistä vaikuttamaan pyrkivänä viestintänä - Niininen, Lassi (2023)
Tämän tutkielman tavoitteena oli kuvata Instagramissa toimivien meemitilien ylläpitäjien käsityksiä yhteiskunnal- listen meemien vaikuttavuutta edistävistä keinoista ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Tutkielman aineisto koostui neljän Instagramissa toimivan meemitilin ylläpitäjän haastatteluista, jotka toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Tutkielmassa käytetty haastattelurunko perustui vaikuttamisen viitekehykseen, joka muodostettiin tätä tutkielmaa varten muun muassa aikaisempaan meemien ja meemien vaikuttavuuden tutkimukseen sekä yleiseen vaikuttamisen tutkimukseen nojaten. Tutkielman aineiston analyysimenetelmänä käytettiin tähän viitekehykseen perustuvaa teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tulosten perusteella haastatellut meemitilien ylläpitäjät miettivät tekemiensä meemien vaikuttavuutta sekä pyrkivät tietoisesti meemeillään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin, ajatuksiin ja käyttäytymiseen. Ylläpitäjät myös pohtivat vaikuttamisen keinoja ja käsittävät joidenkin vaikuttamisen keinojen olevan toisia tehokkaampia. Toisaalta tulosten perusteella haastatellut meemitilien ylläpitäjät eivät välttämättä tunnista tai osaa nimetä käyttämiään vaikuttamisen keinoja, vaikka niitä meemeissään voivat hyödyntää.