Temporality & choice for answering is/ought -question : constructive criticism of Saariluoma's attempt to overcome Hume's guillotine - Räisänen, Ilmari (2023)
Pertti Saariluoma on kolmessa artikkelissaan ottanut osaa tosiasioiden ja arvojen välistä suhdetta koskevaan keskusteluun. Hän kannattaa naturalismia, jonka mukaan eettiset argumentit on oikeutettavissa vain tosiasioihin vetoamalla. Kritisoidessaan Humea paikkaansa pitämättömiksi osoittautuneiden käsitysten kannattamisesta kognitioiden ja emootioiden välisen suhteen osalta, Saariluoma etenee Humen giljotiinin kumoamiseen. Tämä tutkimus tarjoaa rakentavaa kritiikkiä analyyttisilla argumenteilla Saariluoman panostusta koskien. Yli 250 vuoden mittaisen tosiasioiden ja arvojen välistä suhdetta käsittelevän väittelyn aikana, monia olennaisia puolustuspuheenvuoroja on esitetty Humen giljotiinille, jonka mukaan pelkistä tosiasioista ei voi johtaa arvoja. Esittäessäni rakentavaa kritiikkiä Saariluoman naturalistiseen panokseen, pyrin kohtaamaan Mooren ja Haren kritiikin. Mooren mukaan faktojen ja arvojen käsittely edellyttää meitä ottamaan aika huomioon naturalistisen järkeilyn yhteydessä. Myös Deweyn naturalistisessa panostuksessa edellytetään järkeilyn ajallisuuden huomioiminen tosiasioiden ja arvojen välisen suhteen ymmärtämiseksi. Hare vaatii meiltä valinnan huomioimista. Ajallisuuden ja valinnan analysoimisella yhdessä, tämä tutkimus tähtää tosiasioita ja arvoja koskevan kysymyksen ymmärtämiseen ja ratkaisemiseen uudella tavalla. Keskeinen osa ratkaisua on Austinin ja Searlen kehittämä puheakti teoria. He eivät tiedostaneet miten (epäpätevien) eettisten argumenttien esittäminen voi sellaisenaan olla moraalisesti vääräksi kategorisoitavissa olevan puheaktin tekemistä. Etiikkaa ei voi harjoittaa siten, että sen harjoittaminen itsessään sisältää tekoja, jotka aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä. Tämä selittää tosiasioiden ja arvojen jyrkän erottamisen toisistaan, ja koska tarpeeton kärsimys on vältettävissä etiikkaa harjoittaessa, ei jää muita syitä Humen giljotiinin kannattamiseen.