Reimagining beauty advertising : a qualitative study on consumer perceptions of inclusivity - Clark, Liisa (2023)
Maailman muuttuessa yhä enemmän yhdistyneeksi ja monimuotoiseksi kysymys siitä, miten kauneusmainonta vaikuttaa ihmisten minäkuviin on noussut esiin. Tämän tutkimuksen tavoite on lisätä ymmärrystä siitä, miten suomalaiset kuluttajat kokevat inklusiivisuuden kauneusmainonnassa ja mitkä inklusiivisuuden osa-alueet ovat kuluttajille tärkeitä kauneusmainonnassa. Tutkimukseen osallistujat rekrytoitiin lumipallo-otantamenetelmällä, alkaen postauksesta sosiaalisessa mediassa. Keväällä 2023 toteutettiin puolistrukturoituja haastatteluja 10 osallistujan kanssa, joiden ikä vaihteli 22-72 välillä ja jotka sijaitsivat eri puolella Suomea. Haastattelut analysoitiin teema-analyysin menetelmällä. Analyysi korosti haitallisten kauneusihanteiden, tokenististen mainostamispyrkimysten, vanhanaikaisten mainoskampanjoiden ja parantuneen etnisen inklusiivisuuden rooli kuluttajien käsityksissä kauneusmainonnan inklusiivisuudesta. Lisäksi monimuotoisuuden näyttäminen, samaistuttavuus, aitous ja identiteetin vahvistaminen nousivat tärkeiksi osa-alueiksi kuluttajille. Suomen väestön monimuotoistuessa yksilöiden ainutlaatuiset erot tulisi ottaa huomioon kauneusmainonnassa. Tämä tutkimus tarjoaa uusia näkemyksiä kuluttajien käsityksistä inklusiivisuudesta kauneusmainonnassa.