The use of artificial intelligence in finance - Mustalampi, Aatu (2023)
Tekoälyn merkitys yhteiskunnassa on noussut lähivuosina suuresti. Sen sovelluksia voidaan hyödyntää jo monella eri tieteenalalla, ja tekoälyn kehitystahti on ainoastaan kiihtynyt lähivuosina. Tässä tutkielmassa tulen käsittelemään tekoälyn sovellutuksia ja mahdollisia käyttökohteita rahoitusalalla. Motivaationa tutkimuksen tekemiseen aiheesta oli oma kiinnostus rahoitusalaa kohtaan sivuaineopintojen kautta, sekä yleinen kiinnostus tekoälyä ja sen mahdollisuuksia kohtaan. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, käyttäen lähteinä varsinaisessa tutkimusosiossa tieteellisiä artikkeleita. Varsinaiset artikkelit on haettu Jykdok ja Google Scholar -palveluja hyödyntäen. Myös tekoälyn määrityskappaleessa on käytetty tieteellisiä artikkeleita, mutta rahoitusmarkkinoista kertovissa kappaleissa on lähteinä käytetty rahoituksen oppikirjoja. Tutkimuksen lopputuloksena löydettiin lukuisia erilaisia tapoja ja tehtäviä, joilla rahoitusalalla hyödynnetään tai voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää tekoälyä. Näitä olivat esimerkiksi arvopaperikauppa, mielipidelouhinta, portfolion kasaus ja optimointi sekä riskien hallinta.