Stakeholder engagement in sustainable urban planning : the case of business participation in Helsinki’s car-free city project - Lempinen, Kiia (2023)
Yksi kaupunkien keskeisimmistä kestävän kehityksen kysymyksistä on kestävä liikkuminen, ja yksi esille nousseista ratkaisuista ovat autottomat kaupungit. Autoilun vähentämisen välttämättömyydestä ja sen tuomista mahdollisuuksista on keskusteltu ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on strategisesti valinnut kestävien liikkumismuotojen, kuten kävelyn priorisoinnin edistääkseen kaupunkikehityksen tavoitteensa. Kävelykeskustaa kokeillaan parhaillaan Helsingissä, mutta alueen yritysten on havaittu vastustavan kehityssuuntaa heidän uskoessaan sen vaikuttavan negatiivisesti liiketoimintaan. Samanlaista vastustusta esiintyy ympäri Eurooppaa, vaikka kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet autottomien kaupunkien positiiviset vaikutukset yrityssektorille. Muutoksen vastustus näyttääkin olevan seurausta siitä, ettei yrityksiä ole osallistettu kaupunkien keskeiseen päätöksentekoon. Kaupungin tulee olla jatkuvasti vuorovaikutuksessa elinkeinoelämän kanssa, jotta sidosryhmien yhteiset ja omat kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa. On tärkeää ymmärtää, miten ja miksi yritysten kannattaa osallistuttua kaupunkisuunnitteluun. Tässä tutkimuksessa selvitetään tapaustutkimusmenetelmällä, sisältäen kirjallisuuskatsauksen, dokumenttianalyysin sekä haastatteluja, miksi yritysten sidosryhmien mukaan ottaminen kaupunkisuunnitteluun on välttämätöntä autottoman kaupungin onnistuneen toteuttamisen kannalta Helsingissä. On tärkeää ymmärtää sekä elinkeinoelämän että kaupungin päättäjien erilaiset näkemykset ja tavoitteet kestävän Helsingin ja sen kestävien yritysten saavuttamiseksi.