Web 3.0 ja sen rooli tulevaisuuden liiketoiminnassa - Nurminen, Jami (2023)
Web 3.0:lla tarkoitetaan uutta verkon iteraatiota. Aihe on tärkeä, sillä siihen liittyy suurta liiketoiminnallista kiinnostusta. Tässä tutkielmassa pyritään kirjallisuuskatsauksen keinoin selvittämään, miten Web 3.0 vaikuttaa yritysten liiketoimintamalleihin, jotka perustuvat aiempiin iteraatioihin Web 1.0:an ja Web 2.0:an. Aikaisempien iteraatioiden, Web 1.0:n ja Web 2.0:n tärkeimmät protokollat, teknologiat ja arkkitehtuurit käsiteltiin aluksi. Samalla käytiin läpi tärkeimmät liiketoimintamallit, joita kyseiset iteraatiot synnyttivät. Web 3.0:n kohdalla esiteltiin kahta eri näkemystä siitä, miten termi on määritelty sen alkuaikoina ja nykypäivänä. Tutkielmassa keskityttiin tarkastelemaan Web 3.0:n vaikutuksia sosiaalisen median, digitaalisen markkinoinnin ja verkkokaupan liiketoimintamalleihin. Lisäksi käsiteltiin täysin uusia liiketoimintamalleja, joita Web 3.0 mahdollistaa, kuten Defi, Metaverse ja NFT. Tuloksissa havaittiin, että Web 3.0:n luomat liiketoimintamallit ovat herättäneet suurta liiketoiminnallista kiinnostusta. Tutkimukset osoittavat, että nämä liiketoimintamallit ovat jatkuvasti kasvussa ja avaavat uusia mahdollisuuksia yrityksille. Hajautettujen teknologioiden, kuten lohkoketjuteknologian käyttöönotto tuo mukanaan myös riskejä tietoturvan ja tiedonsaannin osalta. Tutkielmassa käsiteltiin myös näitä riskejä ja mainitaan muutama konkreettinen esimerkki. Tutkielman tavoitteena oli esitellä Web 3.0:n keskeiset teknologiat, protokollat, aiheet ja liiketoimintamallit, joiden avulla lukija saa peruskäsityksen siitä, mistä Web 3.0 koostuu ja millaisia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia se avaa yrityksille. Tämän tutkielman tavoitteena oli välittää lukijalle keskeistä tietoa siitä, miten Web 3.0 vaikuttaa yritysten liiketoimintaan ja millaisia huomioitavia seikkoja yritysten tulee ottaa huomioon uusien mahdollisuuksien hyödyntämisessä.