Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi

Suomessa kouluruokailu on järjestetty kansainvälisesti vertailtua ainutlaatuisella tavalla. Kouluruoka on ollut kaikille lapsille maksutonta jo 75 vuoden ajan. Kaikille tarjottavalla päivittäisellä aterialla on voitu näin edistää myös esimerkiksi kansanterveyteen liittyviä ja kasvatuksellisia tavoit...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kähkönen, Hilla
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2023
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87637
_version_ 1826225777821089792
author Kähkönen, Hilla
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Kähkönen, Hilla Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Kähkönen, Hilla Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Kähkönen, Hilla
datasource_str_mv jyx
description Suomessa kouluruokailu on järjestetty kansainvälisesti vertailtua ainutlaatuisella tavalla. Kouluruoka on ollut kaikille lapsille maksutonta jo 75 vuoden ajan. Kaikille tarjottavalla päivittäisellä aterialla on voitu näin edistää myös esimerkiksi kansanterveyteen liittyviä ja kasvatuksellisia tavoitteita. Kouluruokailu onkin säännöllisesti esillä uutisissa eri näkökulmista. Kouluruokailua koskeva uutisointi on kuitenkin vielä melko vähän tutkittu aihe. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitä teemoja kouluruokaa käsittelevissä uutisartikkeleissa tuodaan esille. Tutkimuksen aineisto koostuu uutisartikkeleista (n=60), jotka on julkaistu vuosien 2018–2022 välillä Ilta-Sanomien verkkoversiossa. Ajankohta rajattiin viimeiseen viiteen vuoteen, koska tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita erityisesti viimeaikaisesta uutisoinnista ja ajankohtaisista ilmiöistä. Aineiston lähteeksi valikoitui Ilta-Sanomat, koska se on yksi Suomen luetuimmista uutismedioista. Aineisto analysoitiin laadullisella menetelmällä hyödyntäen temaattista sisällönanalyysiä. Temaattisen analyysin tulosten perusteella aineistossa oli havaittavissa seitsemän pääteemaa ja seitsemäntoista alateemaa. Nämä pääteemat ovat kouluruoka, politiikka ja vaikuttaminen, sosiaaliset näkökulmat, kestävä kehitys, kasvatukselliset ja arvonäkökulmat, kouluruokailuympäristö sekä kulttuuri. Alateemoja ovat ruoan maku, laatu ja terveellisyys, lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet, kustannukset, poliittiset kannanotot, sosiaaliset suhteet, trendit, hävikki, kasvis- ja lähiruoan tarjoaminen, koulun ja kodin yhteistyö, kouluruoan arvostus, sosiaalinen ilmapiiri, käytännön järjestelyt, ruokakulttuurien erot Suomessa sekä eri maiden väliset erot kouluruokailun järjestämisessä. Tulosten mukaan kouluruokailua käsiteltiin monipuolisesti eri näkökulmista valitussa uutismediassa. Viimeaikaiset kouluruokailuun vaikuttavat maan sisäiset ja kansainväliset tapahtumat nousivat tyypillisesti uutisten aiheeksi. Myös suomalaisen järjestelmän edut ja tavoitteet kouluruokailun kehittämiseksi vielä paremmaksi tulivat artikkeleissa säännöllisesti esille. Toisaalta viime vuosina kouluruokailuun vaikuttaneet haasteet ylittävät usein uutiskynnyksen ja paljastavat kehittämiskohteita. Kaikkiaan läpi aineiston välittyi näkemys, että kouluruokailun arvostusta Suomessa olisi tärkeää pyrkiä nostamaan. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kouluruokailun kehittämiseen ja kouluruokailun suosion nostamiseen tähtäävien jatkotutkimusten suunnittelussa sekä opetuksessa. In Finland school catering is arranged in a unique way when comparing to other countries. School lunches have been offered for free for all children already for 75 years. Thus, there has been a good opportunity to promote for example public health related and educational goals at the school catering setting. School lunches are frequently presented from different perspectives in news. Still, school lunch themed news is little examined topic. The aim of this master’s thesis is to examine what kind of themes is presented in news articles covering school catering. The research material consists of news articles (n=60) which has been published in the web version of Ilta-Sanomat in 2018-2022. The time period was limited to past five years because the main interest of this study was to examine recent news and current phenomena. Ilta-Sanomat was chosen as a source of information because it’s one of the most widely-read news media in Finland. The research material was analyzed with qualitative methods applying thematic analysis. According to the results of thematic analysis, there was seven main themes and seventeen subthemes found in the research material. These main themes are school lunch, politics, social perspectives, sustainable development, educational perspectives, atmosphere, and culture. Subthemes are the taste, quality and healthiness of school lunches, students’ possibilities to influence school lunches, costs, political statements, human relations, food waste, vegetarian and locally produced food, cooperation between school and home, appreciation of school lunches, social and physical atmosphere, differences in food culture in Finland and cultural differences between different countries’ school catering systems. According to the results, school catering was presented from different perspectives in chosen news media. Current local and global events that have influenced school catering were typical news items. The advantages of the Finnish school catering system and the aims to improve the system were also regularly presented in news articles. On the other hand, recent challenges that has influenced school catering usually make headlines and reveal problems. In all, through the entire research material was conveyed the viewpoint that it’s important to try to improve the appreciation of the Finnish school catering system. The results of this study can be used for example in further examination and education.
first_indexed 2024-09-11T08:49:37Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kaasalainen, Karoliina", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "K\u00e4hk\u00f6nen, Hilla", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2023-06-12T06:55:03Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2023-06-12T06:55:03Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2023", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87637", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Suomessa kouluruokailu on j\u00e4rjestetty kansainv\u00e4lisesti vertailtua ainutlaatuisella tavalla. Kouluruoka on ollut kaikille lapsille maksutonta jo 75 vuoden ajan. Kaikille tarjottavalla p\u00e4ivitt\u00e4isell\u00e4 aterialla on voitu n\u00e4in edist\u00e4\u00e4 my\u00f6s esimerkiksi kansanterveyteen liittyvi\u00e4 ja kasvatuksellisia tavoitteita. Kouluruokailu onkin s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisesti esill\u00e4 uutisissa eri n\u00e4k\u00f6kulmista. Kouluruokailua koskeva uutisointi on kuitenkin viel\u00e4 melko v\u00e4h\u00e4n tutkittu aihe. T\u00e4m\u00e4n pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, mit\u00e4 teemoja kouluruokaa k\u00e4sitteleviss\u00e4 uutisartikkeleissa tuodaan esille. \n\nTutkimuksen aineisto koostuu uutisartikkeleista (n=60), jotka on julkaistu vuosien 2018\u20132022 v\u00e4lill\u00e4 Ilta-Sanomien verkkoversiossa. Ajankohta rajattiin viimeiseen viiteen vuoteen, koska tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita erityisesti viimeaikaisesta uutisoinnista ja ajankohtaisista ilmi\u00f6ist\u00e4. Aineiston l\u00e4hteeksi valikoitui Ilta-Sanomat, koska se on yksi Suomen luetuimmista uutismedioista. Aineisto analysoitiin laadullisella menetelm\u00e4ll\u00e4 hy\u00f6dynt\u00e4en temaattista sis\u00e4ll\u00f6nanalyysi\u00e4. \n\nTemaattisen analyysin tulosten perusteella aineistossa oli havaittavissa seitsem\u00e4n p\u00e4\u00e4teemaa ja seitsem\u00e4ntoista alateemaa. N\u00e4m\u00e4 p\u00e4\u00e4teemat ovat kouluruoka, politiikka ja vaikuttaminen, sosiaaliset n\u00e4k\u00f6kulmat, kest\u00e4v\u00e4 kehitys, kasvatukselliset ja arvon\u00e4k\u00f6kulmat, kouluruokailuymp\u00e4rist\u00f6 sek\u00e4 kulttuuri. Alateemoja ovat ruoan maku, laatu ja terveellisyys, lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet, kustannukset, poliittiset kannanotot, sosiaaliset suhteet, trendit, h\u00e4vikki, kasvis- ja l\u00e4hiruoan tarjoaminen, koulun ja kodin yhteisty\u00f6, kouluruoan arvostus, sosiaalinen ilmapiiri, k\u00e4yt\u00e4nn\u00f6n j\u00e4rjestelyt, ruokakulttuurien erot Suomessa sek\u00e4 eri maiden v\u00e4liset erot kouluruokailun j\u00e4rjest\u00e4misess\u00e4. \n\nTulosten mukaan kouluruokailua k\u00e4siteltiin monipuolisesti eri n\u00e4k\u00f6kulmista valitussa uutismediassa. Viimeaikaiset kouluruokailuun vaikuttavat maan sis\u00e4iset ja kansainv\u00e4liset tapahtumat nousivat tyypillisesti uutisten aiheeksi. My\u00f6s suomalaisen j\u00e4rjestelm\u00e4n edut ja tavoitteet kouluruokailun kehitt\u00e4miseksi viel\u00e4 paremmaksi tulivat artikkeleissa s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisesti esille. Toisaalta viime vuosina kouluruokailuun vaikuttaneet haasteet ylitt\u00e4v\u00e4t usein uutiskynnyksen ja paljastavat kehitt\u00e4miskohteita. Kaikkiaan l\u00e4pi aineiston v\u00e4littyi n\u00e4kemys, ett\u00e4 kouluruokailun arvostusta Suomessa olisi t\u00e4rke\u00e4\u00e4 pyrki\u00e4 nostamaan. Tutkimuksen tuloksia voidaan hy\u00f6dynt\u00e4\u00e4 esimerkiksi kouluruokailun kehitt\u00e4miseen ja kouluruokailun suosion nostamiseen t\u00e4ht\u00e4\u00e4vien jatkotutkimusten suunnittelussa sek\u00e4 opetuksessa.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "In Finland school catering is arranged in a unique way when comparing to other countries. School lunches have been offered for free for all children already for 75 years. Thus, there has been a good opportunity to promote for example public health related and educational goals at the school catering setting. School lunches are frequently presented from different perspectives in news. Still, school lunch themed news is little examined topic. The aim of this master\u2019s thesis is to examine what kind of themes is presented in news articles covering school catering.\n\nThe research material consists of news articles (n=60) which has been published in the web version of Ilta-Sanomat in 2018-2022. The time period was limited to past five years because the main interest of this study was to examine recent news and current phenomena. Ilta-Sanomat was chosen as a source of information because it\u2019s one of the most widely-read news media in Finland. The research material was analyzed with qualitative methods applying thematic analysis. \n\nAccording to the results of thematic analysis, there was seven main themes and seventeen subthemes found in the research material. These main themes are school lunch, politics, social perspectives, sustainable development, educational perspectives, atmosphere, and culture. Subthemes are the taste, quality and healthiness of school lunches, students\u2019 possibilities to influence school lunches, costs, political statements, human relations, food waste, vegetarian and locally produced food, cooperation between school and home, appreciation of school lunches, social and physical atmosphere, differences in food culture in Finland and cultural differences between different countries\u2019 school catering systems.\n\nAccording to the results, school catering was presented from different perspectives in chosen news media. Current local and global events that have influenced school catering were typical news items. The advantages of the Finnish school catering system and the aims to improve the system were also regularly presented in news articles. On the other hand, recent challenges that has influenced school catering usually make headlines and reveal problems. In all, through the entire research material was conveyed the viewpoint that it\u2019s important to try to improve the appreciation of the Finnish school catering system. The results of this study can be used for example in further examination and education.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2023-06-12T06:55:03Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2023-06-12T06:55:03Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2023", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "62", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202306123705", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "copyright", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kvalitatiivinen tutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "uutisointi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouluruokailu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouluruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_87637
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:19Z
main_date 2023-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2023
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/fb215261-fcb5-466b-9d51-b0aea87a7148\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202306123705.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2023
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Kähkönen, Hilla Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi Terveyskasvatus Health Education 50411 kvalitatiivinen tutkimus uutisointi kouluruokailu kouluruoka
title Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
title_full Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
title_fullStr Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
title_full_unstemmed Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
title_short Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
title_sort kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
title_txtP Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
topic Terveyskasvatus Health Education 50411 kvalitatiivinen tutkimus uutisointi kouluruokailu kouluruoka
topic_facet 50411 Health Education Terveyskasvatus kouluruoka kouluruokailu kvalitatiivinen tutkimus uutisointi
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87637 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202306123705
work_keys_str_mv AT kähkönenhilla kouluruokailuakoskevanuutisoinnintemaattinenanalyysi