Lastensuojeluun liittyvät diskurssit Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksissa koronapandemian aikana - Vainio-Pekka, Sari (2023)
Vuoden 2020 alkupuolella tapahtui jotain ennakoimatonta ja kaikille odottamatonta. Koronaepidemia levisi maailmalta Suomeen ja sillä oli laajoja vaikutuksia yhteiskuntaamme. Suomessa julistettiin keväällä 2020 poikkeustila, joka kesti kolme kuukautta Koronapandemialla on ollut laajoja vaikutuksia aivan kaikkiin kansalaisiin. Lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttivat muutokset arjen rakenteissa ja turvaverkoissa. Tutkielmani mielenkiinnon kohteena on koronapandemia ajankohtana, jolloin lastensuojeluun liittyvät teemat ovat olleet paljon esillä mediassa. Koronapandemian aikana on puhuttu paljon lapsiperheille kuormittavasta elämäntilanteesta. Tutkielmassani tutkin, millaisia diskursseja lastensuojeluun liittyvissä mielipidekirjoituksissa kuvataan koronapandemian ensimmäisen vuoden aikana. Tutkielman aineiston keräsin Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksista, ja aineisto koostuu 22 mielipidekirjoituksesta aikavälillä 1.3.2020-28.2.2021. Tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä käytän representaation käsitettä. Representaatio antaa työkaluja sen tutkimiseen, millä keinoin media esittää todellisuutta ja tuottaa sitä. Lastensuojeluun liittyviä diskursseja löytyi aineistosta neljä. Diskursseja ovat vastuudiskurssi, jossa korostetaan palvelujärjestelmän vastuuta lastensuojelun toimivuuden parantamiseksi. Toisena diskurssina on kriisidiskurssi, jossa käsitellään koronapandemiaa kokonaisuudessaan kriisinä ja kytketään myös lastensuojelu kriisidiskurssiin. Kriisidiskurssissa tuodaan myös näkyväksi koronapandemian äkillinen vaikutus lasten ja nuorten elämään, ja miten kriisin pitkittymisen ehkäisemiseksi toimiin on ryhdyttävä heti. Kolmantena diskurssina on eriarvoistumis-diskurssi, jossa käsitellään lasten ja nuorten eriarvoistumista etenkin koronapandemian aikana ja mitä vaikutuksia koronapandemia on tuonut lastensuojeluun. Diskurssissa representoidaan sitä käsitystä, että kriisiajat eivät kohtele tasapuolisesti kaikkia lapsia ja nuoria. Neljäntenä diskurssina on lasten oikeudet -diskurssi, jossa korostetaan lasten oikeuksia koronapandemian aikana, heidän oikeuttaan palveluihin ja ylipäätään lasten oikeuksien turvaamista. Diskurssissa nousee esille myös kysymys siitä, kenen sanoilla lasten oikeuksista puhutaan.