Current discourses in artificial intelligence ethics - Piispanen, Joni-Roy (2023)
Tämä tutkielma käsittelee tekoälyn etiikan nykyisiä diskursseja ja määrittää eri diskurssien, aiheiden ja teemojen väliset yhteydet. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tutkielmassa kerätään olennaista kirjallisuutta analyysiä varten lumipallomenetelmän avulla. Kerätty data strukturoidaan viittausten kartaksi, jota analysoidaan diskurssianalyysin menetelmällä. Tutkielmassa saavutetut tulokset viittaavat siihen, että tekoälyn etiikan diskurssit ovat moninaisia, sisältäen lukuisia aiheita, jotka ovat temaattisesti niin yhteneviä, kuin myös erkanevia. Tekoälyn etiikan voidaan mieltää kattavan joitain yhteisiä keskipisteitä, sillä tutkielman analyysissä aiheiden ja teemojen väliltä löydettiin limittäisyyttä. Keskittymällä diskursseihin voitiin aiheiden päällekkäisyys ja toistuvuus yli diskurssien määrittää. Diskurssien välisten kytkösten käsitteellistäminen on yksi tutkielman saavutetuista tuloksista. Viittausten kartoittaminen paljasti diskurssien eristäytyneisyyden sillä tutkimusjulkaisut diskurssien sisällä viittasivat pääasiassa toisiin tutkimusjulkaisuihin omien klusteriensa sisällä.