Luokan sisäinen varianssi oppilasarvioissa ja siihen yhteydessä olevat luokkatason tekijät - Huhdanpää, Neea (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko luokkien sisällä varianssia kouluviihtyvyyden, oppilas-opettajasuhteen sekä fyysisen ja psyykkisen turvallisuuden oppilasarvioissa. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia yhteyksiä luokkatason tekijöillä on luokan sisäiseen varianssiin. Tutkimusaineisto koostui 4770 alakoulun 2.–6. luokkalaisen oppilaan kouluhyvinvointi- ja työrauha -kyselyiden vastauksista sekä oppilaiden ja opettajien taustatiedoista. Oppilaskyselyiden luokan sisäistä varianssia tutkittiin hyödyntäen ryhmän sisäistä yksimielisyyttä kuvaavia rWG(J)-indeksiä sekä ADM(J)-indeksiä. Luokkatason tekijöiden yhteyttä luokan sisäiseen varianssiin tutkittiin lineaarisella regressioanalyysillä. Tutkimuksessa kaikkien, kouluviihtyvyyden, oppilas-opettajasuhteen sekä fyysisen ja psyykkisen turvallisuuden oppilasarviointien osalta löytyi luokkia, joissa oppilaskyselyiden varianssi oli suuri. Luokkatason tekijöistä luokka-astella, oppilaiden sukupuolijakaumalla sekä tuen tarvitsijoiden osuudella oli yhteyksiä oppilasarvioiden luokan sisäisiin variansseihin. Tulokset osoittavat, että oppilaiden käsitykset ja kokemukset koulun sosiaalisista ja fyysisistä ympäristöistä voivat erota toisistaan merkittävästi jopa saman luokan sisällä. Oppilaskyselyiden luokkatasolle aggregoitujen tulosten lisäksi olisi hyödyllistä selvittää luokkien sisäisiä, oppilaiden välisiä eroja ja niitä aiheuttavia tekijöitä, jotta ne osattaisiin huomioida opetuksen ja ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä oppimisympäristöihin liittyvissä kysymyksissä.