Ruotsalaiset lainasanat varhaisessa kirjasuomessa todisteina keskiajan muutoksista - Kurkela, Kaarle Aleksanteri (2023)
Tekstissä pyritään antamaan mahdollisuuksia Suomen historian, erityisesti rautakauden ja keskiajan välisen siirtymän, tutkimuksen yksilöinnille lainasanatutkimuksen avulla. Lainasanoja tutkimalla pyritään erittelemään ruotsalaisten kautta saapuneita teknologisia ja yhteiskunnallisia uutuuksia sekä asettamaan niitä konteksteihinsa. Tutkimuksen mukaan lainasanat antavat syytä olettaa Suomen yhteiskunnallisen rakenteen, sekä maaseudun jokapäiväisen elämän, kokeneen murroskauden keskiajalla. Rautakauden yhteiskunnallinen rakenne, sikäli kun se oli järjestäytynyt, vaikuttaa enimmäkseen korvautuneen, ja uusi teknologia, mm. uudet rakennukset ja rakennustavat sekä esineet, vaikuttavat tehneen suomalaisten maaseudusta joillain tavoilla selvästi erilaisen kuin rautakaudella.