Teknostressi etätyössä : työntekijöiden kokemuksia teknostressin aiheuttajista ja hallintakeinoista - Kupiainen, Tiia (2023)
Teknologia on osa modernia yhteiskuntaa ja se on pysyvästi muuttanut tapoja, joilla teemme työtämme. Koronapandemian seurauksena myös informaatioteknologian merkitys on kasvanut lisääntyneiden etätöiden myötä. Vaikka teknologia tarjoaakin paljon uusia mahdollisuuksia, voi sen käyttäminen altistaa työntekijän ylikuormitukselle ja stressille. Tätä teknologiasta aiheutuvaa stressiä kutsutaan teknostressiksi. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa tunnistettiin, että etätyössä koettua teknostressiä ei ole tähän mennessä tutkittu vielä riittävän kattavasti. Tämän tutkielman tavoitteena oli luoda lisää ymmärrystä organisaation työntekijän kokemasta teknostressistä etätyön näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisia teknostressin aiheuttajia ja lievennyskeinoja etätyöskentelyssä on huomattu ja poikkeavatko nämä läsnätyössä koetusta teknostressistä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin seitsemän teemahaastattelun avulla. Tutkimuksen tuloksissa tunnistettiin kuusi eri teknostressin aiheuttajaa ja viisi teknostressin lievennyskeinoa. Tutkimuksessa tunnistettiin, että eniten teknostressiä aiheuttivat monimutkaiset ja epäintuitiiviset järjestelmät, liiallinen informaatio sekä työn keskeytykset. Tehokkaimmiksi teknostressin lievennyskeinoiksi koettiin teknologian käyttörutiinien ja ominaisuuksien muuttaminen. Tutkimuksen tulokset myös osoittivat, että teknostressin kokemisen kannalta ei ollut suuria eroja etä- ja läsnätyössä