Ympäristöystävällisten lääkkeiden ostoaikomukseen vaikuttavat tekijät - Hannikka, Susanna (2023)
Lääkkeiden aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin on viime aikoina kiinnitetty yhä enemmän huomiota, mutta se ei vielä näy lääkealan käytännöissä riittävästi. Tavoitteena on tulevaisuudessa pyrkiä edistämään ympäristönäkökohtien huomioon ottamista lääkkeiden määräämisessä ja mainonnassa. Tämä tutkimus selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat 18–35-vuotiaiden kuluttajien ympäristöystävällisten lääkkeiden ostoaikomukseen. Suomessa on lanseerattu vuodenvaihteessa 2021–2022 lääkkeiden ympäristöluokitus, joka tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille tietoa lääkeaineiden ympäristöriskeistä. Tarkoituksena on auttaa terveydenhuollon ammattihenkilöitä vastuullisten ympäristövalintojen tekemisessä sellaisissa tilanteissa, joissa on mahdollista toteuttaa tehokas ja turvallinen lääkehoito ympäristölle vähemmän haitallisella valmisteella. Koko lääkkeen elinkaarenaikana muodostuu aineita, jotka vaikuttavat ympäristöömme ja sitä kautta myös meidän ihmisten terveyteen. Lääkkeiden ympäristöluokitusta ei ole vielä julkaistu suoraan kuluttajille, mutta aiempien tutkimusten mukaan kuluttajat ovat motivoituneita saamaan lisää tietoa lääkkeiden aiheuttamista ympäristövaikutuksista. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena 18–35-vuotiaille. Tutkimuksen aineisto kerättiin sosiaalisen median eri alustoilla ja vastauksia saatiin 129 kpl. Aktiivisemmin vastasivat naiset ja korkea-asteen suorittaneet. Tutkimuksen tulosten mukaan ekologinen asenne vaikuttaa positiivisesti ekologiseen ostoaikomukseen. Ympäristötietoisuudella on myös jonkin verran merkitystä kuluttajan vastuulliseen ostoaikomukseen. Myös kuluttajan halukkuus huomioida lääkkeiden ympäristövaikutus vähentää sellaisten lääkkeiden käyttöä, joilla on negatiivinen vaikutus ympäristöön. Kuluttajan ekologinen huoli ei kuitenkaan suoraan vaikuttanut ekologiseen ostoaikomukseen. Tulosten mukaan kuitenkin lääkeaineiden aiheuttama riski ympäristölle tiedostetaan vastanneiden (98,5 %) perusteella hyvin. Suurin osa vastaajista (91,5 %) haluaa myös saada lisää tietoa lääkejäämien mahdollisista ympäristöriskeistä. Tulosten pohjalta olisi tarve selkeästi paremmin kohdentaa kuluttajille tietoa, jotta he voivat tehdä ympäristöystävällisemmän lääkevalinnan.