Business Intelligence johdon laskentatoimen raportoinnissa IT-alalla - Hakala, Jukka (2023)
Business Intelligence (BI) on mahdollistanut organisaatioille suunnitelmallisen tavan kerätä, analysoida ja hyödyntää liiketoimintaan liittyviä tietoja. BI-raportointi mahdollistaa organisaatioille suunnitellun ja hallitun tavan muodostaa liiketoiminta-analyysejä, joita voidaan käyttää osana johdon laskentatoimen raportointia. Toimivan BI-raportoinnin edellytyksenä on laadukas ja johdonmukainen tieto, jolla voidaan tuottaa lisäarvoa organisaatiolle. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat BI-raportoinnin laatuun IT-alalla sekä miten BI-raportointia hyödynnetään IT-alalla. Tutkimus toteutettiin laadullisena kenttätutkimuksena, jossa aineistonkeruu toteutettiin teemahaastatteluina. Tutkimuksen aineistonkeruu suoritettiin viitenä teemahaastatteluna. Haastatteluihin osallistuivat neljä talousjohtajaa ja yksi talouspäällikkö neljästä eri IT-alan yrityksestä. Teemahaastattelut muodostuivat neljästä teemasta: BI:n merkitys yrityksen raportoinnissa, BI-raportoinnin laatu ja laatukriteerit, BI-raportointi yrityksen päätöksenteossa ja BI-raportoinnin tulevaisuuden mahdollisuudet. Teemahaastatteluiden kysymykset muodostettiin teorialähtöisesti aikaisempien tutkimuksien perusteella. Tutkimustulosten mukaan IT-alalla BI-raportoinnin laatutekijöinä pidettiin luotettavuutta, ajankohtaisuutta, oikea-aikaisuutta, helppokäyttöisyyttä, selkeyttä, visuaalisuutta, muokattavuutta ja yksinkertaisuutta. BI-tiedon laadun mittaamisessa ja arvioimisessa IT-alalla ei käytetty valmiiksi luotuja laadunvalvonnan mittaristoja, vaan BI-tiedon laatua arvioitiin silmämääräisesti. IT-alan yritykset arvioivat yrityksessä käytettävän BI-tiedon laadun olevan hyvää tai keskitasoista. Tutkimustuloksista selvisi, että BI-tiedon laatuun vaikuttavat ammattitaito, tekninen osaaminen ja liiketoimintaosaaminen. IT-alan yrityksissä hyödynnettiin BI-raportointia liiketoiminnan tiedon yhdistelemiseen ja analysoimiseen, liiketoiminnan seurantaan ja kehittämiseen, ennusteisiin sekä päätöksenteon tueksi.