Yleisen tietosuoja-asetuksen vaikutukset organisaatioiden datan käsittelyyn sekä sen kustannusvaikutukset - Kotro, Ville (2023)
Digitalisoituneessa yhteiskunnassa kansalaisista syntyy jatkuvasti valtava määrä dataa. Tämän datan perusteella ihmisiä voidaan usein yksilöidä ja se on myös erilaisille yrityksille arvokasta. Tietojenkäsittelyä, etenkin henkilötietojen osalta, on säädelty laeilla jo pitkään, mutta kiihtyvä digitalisaatio on asettanut uudenlaisia haasteita. Euroopan unionin yleisellä tietosuoja-asetuksella (GDPR) pyritään varmistamaan kansalaisten oikeuksien toteutuminen digimaailmassa sekä yhtenäistämään lainsäädäntöä unionin alueella. GDPR uudisti tietojenkäsittelyyn liittyvää lainsäädäntöä melko mittavasti, joten yritysten on täytynyt tehdä monenlaisia uudistuksia saadakseen toimintansa vastaamaan asetuksen vaatimuksia. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen asettamiin vaatimuksiin on vastattu yrityksissä. Erityisesti tutkielmassa on keskitytty datan hallinnan muutoksiin yrityksissä ja asetuksen aiheuttamiin kustannuksiin, sekä sen vaikutukseen yritysten kilpailukykyyn. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, ja siinä tutkittiin useiden aiempien tutkimusten tuloksia ja luotiin näistä synteesi. GDPR:n vaikutukset yrityksille ovat olleet erilaisia riippuen esimerkiksi organisaatioiden toimialasta ja koosta. Vaikutukset ovat olleet suurimpia pk-yrityksille. Lisäksi tietointensiivisen teknologiasektorin yritykset ovat joutuneet muuttamaan prosessejaan enemmän verrattuna perinteisen teollisuuden yrityksiin.