Nettikiusaamisen automaattinen havainnointi sosiaalisessa mediassa - Grönberg, Elsalotta (2023)
Tässä tutkielmassa tutkittiin erilaisia keinoja nettikiusaamisen automaattiseen havainnointiin sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media on kehittynyt 2000-luvun alusta lähtien ja nykyään miljoonat ihmiset maailmanlaajuisesti käyttävät sosiaalisen median eri alustoja. Sosiaalisessa mediassa voi esimerkiksi pitää yhteyttä ystäviin ja perheeseen sekä etsiä töitä tai verkostoitua ammatillisesti. Sosiaalisessa mediassa tapahtuu kuitenkin myös nettikiusaamista. Nettikiusaaminen tarkoittaa kiusaamista, joka tapahtuu digitaalisissa ympäristöissä tai digitaalisia laitteita avuksi käyttäen. Erityisesti lapset, nuoret ja nuoret aikuiset kohtaavat nettikiusaamista sosiaalisessa mediassa. Tämän vuoksi nettikiusaamisen havaitseminen on tärkeää, sillä siten nettikiusaamista pystyttäisiin ehkäisemään. Tämän tutkielman tarkoituksena oli koota yhteen erilaisia keinoja, joilla nettikiusaamista voidaan automaattisesti havaita sosiaalisessa mediassa. Nettikiusaamisen automaattinen havainnointi tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että jokin järjestelmä havaitsee nettikiusaamista automaattisesti ilman ihmisen apua. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tutkielmassa on pyritty vastaamaan yhteen tutkimuskysymykseen: ”Millä tavoin nettikiusaamista voidaan automaattisesti havainnoida sosiaalisessa mediassa?” Tutkielmassa on määritelty yleisesti sosiaalista mediaa sekä nettikiusaamista, jonka jälkeen on esitelty erilaisia automaattisen havainnoinnin keinoja. Näitä automaattisen havainnoinnin keinoja vertailtiin toisiinsa ja niistä pyrittiin löytämään kaikista toimivimpia keinoja. Tutkielmassa tultiin siihen tulokseen, että nettikiusaamisen automaattista havainnointia on tutkittu paljon viimeisten vuosien aikana. Erityisesti erilaisia järjestelmiä, jotka pyrkivät havaitsemaan kiusaamisviestejä, on kehitetty. Useissa havainnointijärjestelmissä käytetään apuna muun muassa koneoppimista. Kuitenkin edelleen on iso puute toimivista nettikiusaamisen automaattisen havainnoinnin järjestelmistä, jotka onnistuisivat havaitsemaan nettikiusaamista laajasti ja tarkasti. Tämä on yksi syy, miksi nettikiusaaminen on edelleen ongelma sosiaalisessa mediassa.