Pilvipohjaisen toiminnanohjausjärjestelmän keskeisten vaatimusten mallintaminen pienyrityksessä - Kärkkäinen, Juho (2023)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee toiminnanohjausjärjestelmän keskeisten vaatimusten mallintamista kohdeyrityksessä. Tutkielma on toteutettu tapaustutkimuksena suunnittelutieteellisen mallin avulla. Tutkielman tavoitteena on tuottaa IT-artefaktina tavoitetilamalli kohdeyrityksen käytettäväksi toiminnanohjausjärjestelmän muutosprosessia varten. Kohdeyrityksen tavoitteena on tehostaa organisaation tiedonhallintaa ja parantaa tiedon saavutettavuutta samalla tehostaen ydinprosesseja. Tutkimuksen rajaus perustuu yrityksen ydinprosessien kartoittamiseen. Tutkielmassa kartoitetaan yrityksen ydinprosessien nykytilanne ja suunnitellaan nykytilanteen haasteiden perusteella ydinprosessit kattava tavoitetilamalli toiminnanohjausjärjestelmän muutosprosessia varten. Aikaisempaa akateemista kirjallisuutta hyödynnetään keskeisten termien ja ilmiöiden määrittelyyn sekä niiden merkityksen analysointiin kohdeyrityksen kohdalla. Tutkielmassa muodostetaan kohdeyritykselle tavoitetilamalli, joka sisältää toiminnanohjausjärjestelmien vertailua varten tarvittavat keskeiset vaatimukset. Mallinnusprosessissa tunnistettiin yrityksen ydinprosesseiksi myynnin, valmistuksen ja huollon prosessit. Malli kattaa näiden ydinprosessien osalta yrityksen toiminnanohjausjärjestelmän vaatimukset. Näiden osalta keskeisimmät vaatimukset perustuvat tuoterekisterin yhteensopivuuteen liiketoiminnan prosessien kanssa ja laitetiedon elinkaarihallintaan. Kohdeyritys pystyy mallin avulla vertailemaan eri toimittajien järjestelmävaihtoehtoja toiminnanohjausjärjestelmän muutosprosessissa.