Eettisen johtamisen konsulttityön toteuttaminen organisaatioissa : konsulttien näkemyksiä - Ranto, Tiia (2023)
Organisaatiot saavuttavat merkittävää kilpailuetua toimimalla eettisesti. Tutkimusten mukaan eettisyys on tärkeä arvo myös työntekijöille. Epäeettiseen toimintaan kiinnitetään huomiota, mutta siihen puuttuminen koetaan haasteelliseksi. Lisäksi organisaation eettiset toimintatavat eivät aina ole henkilöstöllä tiedossa. Eettisesti toimiva organisaatio edellyttää eettistä johtamista, johon liittyy muun muassa eettisen toiminnan standardointi. Eettisen johtamisen kehittämisessä organisaatiot hyödyntävät usein konsulttityötä. Tämän pro gradu -tutkimuksen tavoitteena on tutkia, miten konsultit toteuttavat eettisen johtamisen konsulttityötä suomalaisissa organisaatioissa. Tutkimuksessa selvitetään, miten konsultit määrittelevät eettisen johtamisen käsitteen ja näkevät roolinsa organisaatioiden eettisen johtamisen edistäjinä sekä kehittäjinä. Lisäksi konsultit kertovat näkemyksiään siitä, miten ulkoisen tekijät ja standardisointi vaikuttaa eettisen johtamisen konsulttityöhön. Tutkimus on osa vuonna 2022 perustettua Global Survey of Business Ethics tutkimushanketta, jossa tarkastellaan eettisen johtamisen sanaston haasteellisuutta ja problematiikkaa.