"Erinomaisuutta ja täydellisyyttä" : Instagram-tapaustutkimus kirjoittamisesta ja identiteettihuijauksesta - Yliluoma, Sara (2023)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan kirjoittamista digitaalisessa ympäristössä. Kirjoittamista on pitkään tutkittu konkreettisista teoksista, mutta teknologian kehitys on luonut uusia alustoja kirjoittamiselle. Tämän vuoksi tässä laadullisessa tutkimuksessa tutkitaan sitä, miten kirjoittaminen rakentuu suositussa kuvapalvelu Instagramissa. Tutkimuksessa käsitellään kuvia ja tekstiä yhdisteleviä Instagram-julkaisuja multimodaalisen kuva-analyysin sekä lähiluvun metodien avulla. Näiden kautta hahmotetaan kokonaiskuvaa siitä, mitä Instagram-kirjoittaminen on ja millaiset tekijät tekstiin vaikuttavat. Analyysissä käsitellään yksittäistä kirjallisen huijauksen tapausta, jossa taiteilija nimeltä Amalia Ulman loi 175 Instagram-julkaisun fiktiivisen kokonaisuuden. Tästä New Exhibitions Museumin online-näyttelystä kerätystä aineistosta tutkitaan tarkemmin Ulmanin kuvatekstien kirjoitusta ja sitä, miten ne yhdistyvät kuviin. Samalla tarkastellaan sitä, miten kuvan ja tekstin keinoin voidaan rakentaa epätodellista kerrontaa Instagramin sisällä. Tutkimuskysymykset ovat millaista multimodaalinen eli kuvaa ja tekstiä yhdistävä kirjoittaminen on Instagramissa, ja miten identiteettihuijauksen piirteet näkyvät Amalia Ulmanin Instagram-julkaisuissa. Näihin vastataan perehtymällä Ulmanin yksittäistapaukseen. Aineisto sekä tapaustutkimuksen menetelmät antavat kiinnostavan katsauksen sosiaalisen median käyttöön sekä nykyiseen kirjoittamiseen. Samalla tutkimus johdattaa kirjoittamisen ja kirjallisuuden tutkimusta kohti modernimpaa suuntaa: nykyinen kirjoittaminen nimittäin tapahtuu suurelta osin verkossa. Tämän vuoksi tutkimus on ajankohtainen ja tärkeä tutkimuksen kohde, jotta voidaan osoittaa, millaista nykykirjoittaminen on yksittäisessä sosiaalisen median palvelussa.