The effect of singing and vocal music listening on neural plasticity - Hietala, Susanna (2023)
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vokaalimusiikin kuuntelu tukee hermoston toipumista aivovaurion jälkeen, ja että kyky laulaa usein säilyy jopa potilailla, joilla on afasia. Nämä löydökset ovat nostaneet esiin tarpeen jatkotutkimuksille liittyen vokaalimusiikin aikaansaamaan neuraaliseen aktivaatioon ja aivovaurion jälkeiseen uudelleenorganisoitumiseen. Aiemmat tutkimukset liittyen laulun neuraalisiin vasteisiin ovat keskittyneet pääasiassa oopperalaulajiin, ja yksilöllisten musiikkikokemusten ja musiikillisten reaktioiden vaikutusta on tutkittu vähemmän. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa keskeiset aivoalueet ja toiminnot laulamiselle ja vokaalimusiikin prosessoinnille ottaen huomioon myös yksilöllisten kokemusten vaikutuksen hermoston aktivoitumiseen. Tutkimus keskittyi harjaantuneisuuteen laulamisessa, vokaalimusiikin kuunteluun afasiakuntoutuksessa ja yksilöllisyyteen reaktioissa musiikkiin. Tutkimusmetodi on kartoittava kirjallisuuskatsaus. Katsauksen löydösten perusteella olennaisimmat aivoalueet jatkotutkimuksien kannalta ovat insula ja arcuate fasciculus, sillä ne liittyvät keskeisinä alueina sekä kielelliseen prosessointiin, että laulukokemuksesta riippuvaiseen plastisiteettiin. Lisätutkimukset laulumusiikkiin liittyvän kielellisen prosessoinnin yksityiskohtien selvittämiseksi voisivat tukea neurologisen kuntoutuksen menetelmien kehittämistä. Hermostolliseen aktivaatioon vaikuttaa musiikin tuttuus ja miellyttävyys, mikä tulisi myös ottaa huomioon suunniteltaessa musiikillisia interventioita. Tämän tutkimuksen tulosten pohjalta ehdotetut jatkotutkimukset voisivat myös lisätä tietoa lauluharjoittelun tuottamasta plastisiteetista aikuisen aivoissa huomioiden eri musiikin lajien ominaispiirteet.