Muukalaisten ikeen alla : suomalais-virolainen lehtikirjoittelu maiden venäläistämistoimista sensuurin varjossa 1886-1899 - Pöyhönen, Aapo (2023)
Vertailen tässä pro Gradu-tutkielmassa sanomalehtien kommentointia Suomen suuriruhtinaskunnan ja Viron kuvernementin venäläistämistoimista 1800-luvun lopulla. Erityisesti tutkin sitä, miten suomalainen julkinen sana käsitteli venäläistämistoimia Viron kuvernementissa vuosien 1886 ja 1889 välillä. Tätä vertaan siihen, miten virolainen lehdistö kosketti helmikuun manifestiin liittyvää lainsäädäntöä ja kansalaisliikehdintää vuonna 1899. Lehdet, joiden kautta ilmiötä tutkin, ovat Suomessa Uusi Suometar ja Virossa Postimees. Tutkimuksen kohdeajankohtana ne olivat suomen ja viron kielen laillisten asemien edistäjien pää-äänenkannattajia omissa maissaan. Avointa puhetta muutoksista yritettiin hillitä sensuuritoimilla, joten pääosa julkaistuista kirjoituksista ovat sävyltään näennäisen neutraaleja. Edellä mainituista aiheista kuitenkin kirjoitettiin aktiivisesti ja omien lehtien lukijakunnat pidettiin tietoisina tapahtumien kulusta naapurimaassa.