IT Army of Ukraine as Complex Adaptive System - Merilehto, Juhani (2023)
Tämä tutkielma tarkastelee Ukrainan IT-Armeijan (ITAU) toimintoja ja ominaisuuksia Kompleksisten Adaptiivisten Järjestelmien (CAS) teorian näkökulmas-ta. ITAU, ad-hoc-tyyppinen valtion tukema kybertoimija, tarjoaa erinomaisen tapauksen siitä, miten tällaiset ryhmät toimivat nopeasti kehittyvässä kybersodankäynnin maisemassa. Pääasiallinen tutkimuskysymys tutkii CAS:n ominaisuuksia, joita voidaan löytää ITAU:sta. Tukikysymysten kautta syvennymme erityisiin ominaisuuksiin, kuten sopeutumiseen, epälineaarisuuteen, emergenssiin, itseorganisoitumiseen, palautteeseen, monimuotoisuuteen, yhteistyöhön, viestintään, yhteisevoluutioon ja kontekstuaalisuuteen. Analyysi paljastaa, että ITAU osoittaa keskeisiä CAS:n ominaisuuksia, kuten sopeutumisen nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, kollektiivisen kyvykkyyden kyberulottuvuudessa, ja oppimiskyvyn joka mahdollistaa ryhmän toiminnan jatkumisen muuttuvissa ja kehittyvissä olosuhteissa. Tämä tutkimus edistää kybersodankäynnin kirjallisuutta tarjoamalla yksityiskohtaisia näkemyksiä ITAU:n toiminnoista ja osoittamalla CAS-teorian soveltuvuuden kyberryhmien analyysiin. Analyyttisen linssin käytettävyys osoittaa sen, että sitä voitaisiin käyttää analysoimaan ja ymmärtämään vastaavan kaltaisia ryhmittymiä, joita voi ilmetä tulevaisuudessa.