ERP SaaS-pilvipalveluiden mahdollisuudet pk-yrityksille - Petäjäaho, Miika (2023)
Perinteiset toiminnanohjausjärjestelmät (ERP) siirtyvät jatkuvasti yhä enemmän kohti Software as a Service (SaaS) pilvipalvelumallia. Tutkielmassa käsiteltiin kyseisen kasvavan ilmiön luomia mahdollisuuksia pienille sekä keskisuurille yrityksille. Aiheen kirjallisuuden määrän ja sisällön perusteella voitiin todeta, että toiminnanohjausjärjestelmien käyttö pk-yrityksissä on ollut huomattavasti pienempää ennen pilvipalveluita. Kanditutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Lähteissä pääasiassa käsiteltiin toiminnanohjausjärjestelmiä suuryrityksissä. Kuitenkin löytyi riittävän kattavasti lähteitä myös toiminnanohjausjärjestelmien käytöstä pk-yrityksille. Ennen aiheen kokonaisvaltaista käsittelyä tutkielmassa esiteltiin aiheeseen liittyvät käsitteet toiminnanohjausjärjestelmät ja niiden keskeiset toimitustavat sekä pk-yritykset. Määritelmien jälkeen käsiteltiin pk-yritysten kykyä käyttöönottaa toiminnanohjausjärjestelmiä. Aiheen pohjustuksen jälkeen siirryttiin tutkielmassa avaamaan aiheen kirjallisuudesta löytyviä pilvipalvelumallisten toiminnanohjausjärjestelmien tarjoamia mahdollisuuksia pk-yrityksille. Sieltä löydettiin keskeisenä laskevat käyttöönottokustannukset sekä siitä johtuvat pienemmät riskit, järjestelmän helppo käytettävyys sekä kohtuullisen hyvä skaalautuvuus. Kustannusten laskeminen oli yksi keskeisistä syistä, joka on mahdollistanut toiminnanohjausjärjestelmien hyödyntämisen myös pienissä yrityksissä. Käytettävyyttä SaaS-pilvipalveluissa yleensä lisää niiden mahdollistettu käyttö verkon yli sekä ohjelmiston jatkuva kehitys ja tuki. Perinteisen On-Premise-toiminnanohjausjärjestelmän huono soveltuvuus pk-yrityksille johtuu sen huonosta skaalautuvuudesta. Pk-yrityksistä todella iso osa on nopeasti kasvavia yrityksiä, jotka vaativat toiminnanohjausjärjestelmiltä jatkuvaa skaalautuvuutta. Yleensä toiminnanohjausjärjestelmien SaaS-pilvipalvelut ovat kokonaisuuksia tai palasia kokonaisuuksista. Niistä valitsemalla on mahdollista räätälöidä kohdeyrityksen tarpeille kohdennettuja ratkaisuja.