Vapaa-ajan istumisen ja fyysisen aktiivisuuden yhteydet pitkiin sairauspoissaoloihin : rekisteriin linkitetty väestötutkimus - Sarttila, Katariina (2023)
Johdanto: Fyysinen inaktiivisuus ja pitkäaikainen istuminen ovat merkittäviä tarttumattomien tautien riskitekijöitä, jotka uhkaavat kansanterveyttä. Tarkastelen opinnäytetyössä vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden ja ruudun ääressä istumisen yhteyttä kaikista syistä johtuviin sairauspoissaoloihin, sekä erikseen tuki- ja liikuntaelinten sairauksista ja mielenterveyden häiriöistä johtuviin sairauspoissaoloihin. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden ja ruutuistumisen yhdysvaikutuksia sairauspoissaoloihin suomalaisessa aikuisväestössä.