Resting electrocardiography for analysis of potential myocardial fibrosis markers : evidence from the 2022 World Masters Athletics Championships - Ventovuori, Ville (2023)
Säännöllinen tavoitteellinen harjoittelu voi aiheuttaa urheilijoille sydänlihaksen adaptaatioita ja muutoksia, joita kuvataan termillä ”urheilijansydän”. Jatkuva kovatehoinen harjoittelu voi aiheuttaa kohonneen kammioiden paineylikuormituksen johdosta sydänlihaksen muutoksia. Sydänlihakseen voi syntyä tämän johdosta mikroskooppisia vaurioita, jotka voivat johtaa sydänlihaksen fibroosiin (SF). SF määritellään kollageenisen arpikudoksen lisääntyneeksi määräksi sydämessä ja sen on osoitettu lisäävän riskiä haitallisiin sydänperäisiin ongelmiin.