Vaadittu pätevyys liiketoimintatiedon hallinnan konsultin roolissa - Vaskelainen-Leppälä, Tinja (2023)
Liiketoimintatiedon hallinta ja analytiikkateollisuus ovat olleet viime vuosien aikana hurjassa nousussa niin yritysten kuin organisaatioidenkin keskuudessa. Liiketoimintatiedon hallinta nähdään usein kattoterminä kaikelle data- analytiikalle ja siihen liittyvälle toiminnalle, vaikka tarkemmin määriteltynä se on kokoelma tiedon varastointia, datan louhintaa, analytiikkaa ja raportoinnin tekniikoita sekä erilaisia työkaluja ja käytäntöjä yritysten ja organisaatioiden päätöksentekoa varten. Koska liiketoimintatiedon hallinta on yleistynyt, on myös alalla olevien liiketoimintatiedon hallinnan konsulttien määrä kasvanut ja kehittynyt. Liiketoimintatiedon hallinnan konsultit mahdollistavat yrityksille ja organisaatioille ammattitaitoisen asiantuntijapalvelun, joka auttaa johtajia analysoimaan ja ratkaisemaan yritysten ja organisaatioiden liiketoiminnan käytännön ongelmia, parantamaan heidän suorituskykyään tai jopa tarttumaan uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Tämän tutkielman tavoitteena olikin kartoittaa, millainen on pätevä liiketoimintatiedon hallinnan konsultti kyseisessä roolissa tai samankaltaisessa roolissa olevien konsulttien näkökulmasta, jotta saataisiin mahdollisimman kattavaa tietoa roolista, joka pystyy edesauttamaan yritysten ja organisaatioiden liiketoimintaa. Tutkimuksessa kartoitettiin liiketoimintatiedon hallinnan konsultin roolia, siihen liittyviä tarvittavia tietoja, taitoja ja osaamista sekä ammattilaisuuteen tarvittavaa pätevyyttä. Tutkimuksessa aineistona käytettiin yhdeksää haastateltavaa, jotka työskentelivät tai olivat työskennelleet BI-konsultin tai samantapaisen konsultin roolissa. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna. Tutkimuksen tuloksina havaittiin, että BI-konsultti tarvitsee paljon erilaisia teknisiä sekä pehmeitä taitoja saavuttaakseen tarvittavan pätevyyden. Tuloksista myös ilmeni, että pätevyyttä voitiin mitata erilaisilla mittareilla, kuten asiakastyytyväisyydellä tai sertifikaateilla.